Orban: Capacitatea de internare a bolnavilor de Covid-19 va crește săptămâna aceasta cu 200 de paturi

Ultima actualizare: 16-11-2020 17:53

Premierul Ludovic Orban a declarat, luni, după o discuție cu ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, că numărul paturilor din spitale destinate bolnavilor de Covid-19 va crește cu 200 în această săptămână.

„Planul pe săptămâna asta prevede o creștere a capacității de internare a bolnavilor de Covid cu cel puțin 200 de paturi”, a declarat Ludovic Orban.

„Am abordat două subiecte importante. Primul subiect a fost planul de verificări efectuate de Direcția de Sănătate Publică în toate secțiile ATI din spitale. Al doilea subiect a fost creșterea capacității de tratare pentru pacienții care au nevoie de internare la secțiile ATI”, a declarat premierul.

Ludovic Orban susține că există posibilitatea ca toate cheltuielile să fie realizate din fonduri europene nerambursabile.

"Am discutat despre planul de verificări din secţiile de ATI. Am discutat foarte clar de urmărim. Urmărim, practic, conformitatea cu reglementările, fie că e vorba de Ordinul 1500 sau de alte reglementări referitoare la funcţionarea secţiilor de terapie intensivă. În urma acestor controale, o să existe un plan de conformare care va fi adus la cunoştinţa managerilor spitalelor. Orice lucrare de reparaţie, de achiziţii, orice modernizare necesară va fi inclusă în acest plan de conformare", a declarat premierul, la Ministerul Sănătății.

Ludovic Orban a precizat, totodată, că "întotdeauna există responsabili, există vinovaţi individuali pentru fiecare nerealizare", referindu-se astfel la declaraţia ministrului Sănătăţii, Nelu Tătaru, care a vorbit despre o vinovăţie colectivă în ceea ce priveşte tragedia de la Spitalul din Piatra Neamţ.

"Într-un moment dificil, a făcut o declaraţie (n.r. - ministrul Sănătăţii). Întotdeauna există responsabili, există vinovaţi individuali pentru fiecare nerealizare. Din punctul meu de vedere acum, în schimb, treaba noastră este să rezolvăm toate problemele, să asigurăm reducerea numărului de infectări, prin respectarea normelor de protecţie sanitară, să asigurăm tratarea pacienţilor care se îmbolnăvesc şi să găsim soluţii pentru orice situaţie care apare, inclusiv soluţia de a putea realiza rapid orice lucrare e necesară, de modernizare, de reparaţii, pentru a putea conferi siguranţă în secţiile de Terapie Intensivă - siguranţă care este oricum în secţiile de Terapie Intensivă. Nu trebuie judecate toate secţiile de Terapie Intensivă după ceea ce s-a întâmplat la Piatra Neamţ, dar vrem să ne asigurăm o dată în plus şi mai mult decât atât, să sprijinim managementul spitalelor, pentru a putea asigura toate dotările şi lucrările necesare în secţiile de Terapie Intensivă", a arătat premierul.

În incendiul izbucnit sâmbătă seara la secţia ATI a Spitalului Judeţean Piatra Neamţ au murit 10 persoane, iar alte 7 au fost grav rănite, printre care şi medicul de gardă, care a suferit arsuri pe circa 40% din suprafaţa corpului. Acesta a fost transferat pentru tratament la un spital din Belgia.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO