Medicii recomandă consumul de alimente tari. Motivul: vă protejaţi atât aparatul digestiv, cât şi dinţii
Consumaţi alimente tari, spun medicii. Aceasta pentru că vă protejaţi atât aparatul digestiv, cât şi dinţii.
Alimentele tari descarcă o cantitate mare de salivă, situaţie favorabilă pentru cavitatea orală.
Prin masticație se secretă instantaneu, în salivă, enzime, care încep digestia glucidelor. Găsim glucide în legume, fructe, cereale și frunze.
Andreea Groza, corespondent PROTV: "Detaliul fiziologic ne spune că glucidele nu se exclud de la nicio masă. Încercați să le luați, pe cât posibil, din alimente tari. Acestea descarcă o cantitate mare de salivă. Au efect anti-carie".
Dr. Antonela Burlacu, medic primar endocrinolog: "Saliva are un rol important anti-bacterian, pentru că ea conține substanțe bactericide, care au rol de a distruge bacteriile. Este prima parte de apărare a noastră, are rol de protecție împotrivă cariilor".
Masticația alimentelor tari este benefică pentru tot tubul digestiv. Dar, dacă forțele masticatorii întâlnesc dinți strâmbi, acestea vor agresa doar anumite elemente dentare.
Dr. Denisa Zaharia, medic ortodont: "Acesta este motivul pentru care se impune un aparat dentar cu scopul de a obține contacte echilibrate, adică nu vrem să corectăm doar estetic. O armonie intră în tot aparatul dentar, că vorbim de dinți, de țesuturi de susținere, că vorbim de oase maxilare, articulații temporo-mandibulare ori mușchi".
Să aveți o mușcătură corectă înseamnă, de asemenea, să reduceți riscul bolii parodontale și riscul apariției cariilor.
Dr. Denisa Zaharia, medic ortodont: "Scădem riscul de retenție al alimentelor, adică de acumulare a plăcii bacteriene și asftel scade riscul de boală parondontală".
Aparatele exercită forțe de intensitate slabă și sunt detașabile, adică vă puteți igieniza ușor. Forțele din cavitatea orală, dezvoltate în timpul masticației, sunt cele mai mari pe care le suportă orgsnismul uman.