Dieta pentru un sistem imunitar puternic. De ce trebuie să mâncăm 15 alimente diferite pe zi
Când avem imunitatea ca obiectiv, ținem seama de 2 direcții de acțiune. Furnizăm organismului ingredientele necesare producției de anticorpi. Care sunt acestea?
Cum putem avea un sistem imunitar eficient, care să ne protejeze de boli? Nu e suficient să ne schimbăm brusc alimentația și să luăm suplimente, este nevoie de un stil de viață echilibrat pe tot parcursul anului.
Imunitatea nu înseamnă un organ anume, ci un scut de apărare realizat de miliarde de bacterii benefice, alături de care conviețuim. De echilibrul, rezistența și diversitatea acestei armate biologice depinde sănătatea noastră.
Când avem imunitatea ca obiectiv, trebuie să ținem seama de 2 direcții de acțiune. Pe de o parte, trebuie să furnizăm organismului ingredientele necesare producției de anticorpi.
Vorbim despre acizi grași esențiali omega 3, minerale și vitamine antioxidante (A, C și E, plus vitamina D).
Pe de altă parte, trebuie să asigurăm diversitatea și hrana coloniilor de bacterii din intestin, adică să consumăm produse pre-biotice și pro-biotice.
Limitați zahărul, de dragul sănătății
Un impact pozitiv asupra imunității îl au și alte obiceiuri care țin de un stil de viață sănătos: somn odihnitor, reducerea nivelului de stres, practicarea unei activități fizice regulate, hidratarea optimă și eliminarea fumatului.
Care este dieta pentru creșterea imunității? O dietă bazată pe produse vegetale, bogate în fitonutrienți cu efecte benefice, ce nu pot fi găsiți în suplimente. O dietă moderată ca aport caloric și diversificată ca ingrediente.
E recomandat să consumăm zilnic cel puțin 15 alimente diferite. Aportul de grăsime este și el important, se ține cont de proporția dintre grăsimile vegetale, bogate în omega 6 și omega 9 și grăsimile animale, bogate în omega 3. Cât despre zahăr, limitați-l de dragul sănătății!
Măsuri alimentare pentru un stil de viață sănătos:
Consumați o varietate mare de alimente cât mai puțin procesate și prelucrate termic, cu accentul pe produsele vegetale (legume, fructe, cereale).
Mâncați alimentele așa cum le-a făcut natura, integrale, nerafinate, produse local și de sezon.
Includeți în meniu, în fiecare zi și la fiecare masă, cantități mari de legume sub orice formă (proaspete, conservate, congelate, deshidratate). Pigmenții din plante au efect antioxidant și beneficii reale asupra sănătății, dau culoare, aromă și gust oricărui preparat.
Excesul de grăsimi vegetale, la fel de nesănătos ca cel de slănină
Micșorați consumul de grăsimi saturate (mezeluri, brânzeturi, carne împănată, tocături, produse semipreparate). De semenea, excesul de grăsimi vegetale (grăsime de cocos și de palmier, ulei de floarea-soarelui) este la fel de nesănătos ca și excesul de slănină.
Mâncați pește la fel de des cum mâncați și carne. Este cea mai eficientă sursă de acizi grași omega 3 cu efect antiinflamator.
Pentru o dietă echilibrată și diversificată, alternați proteinele de origine animală (carne, ouă, brânză) cu proteinele vegetale (fasole boabe, mazăre, soia).
Evitați produsele ambalate, ultraprocesate, obținute din creșterea intensivă, cu ingrediente de proastă calitate, bogate în conservanți și coloranți.
Mâncarea gătită în casă, din ingrediente simple, este cea mai sigură variantă. În plus, este echilibrată caloric și îngrașă mai puțin.
Consumați cât mai des produse fermentate de tipul iaurt, borș, murături, au efect probiotic și cresc imunitatea. Conțin culturi vii de lactobacili și bifido bacterii, care blochează procesul inflamator și multiplicarea agenților patogeni responsabili de îmbolnăvire.
Includeți în meniu fibre și produse făinoase de tipul cartofi, paste sau orez. Sunt alimente cu efect prebiotic, care contribuie la hrănirea coloniilor de bacterii benefice din intestin.
Adăugați la toate aceste recomandări vitamina C, sub formă de supliment (1 g/zi), și un strop de vitamina D și sănătatea vă este asigurată!