Ce trebuie să faci atunci când copilul tău vrea produse tip fast food? Interdicția nu e o soluție
Între 13 și 18 ani, toate poftele alimentare descriu, de fapt, un mecanism de compensare din creier, care e în plină formare. Vreau fast food și orice altceva. Și, în general, orice nu mă lasă mama și tata!
Nu e vina copiilor! Și, pentru părinți, nu e vremea interdicţiilor! Haideți să aflăm ce se întâmplă în mintea adolescentină. Atfel încât să nu acționam cu interdicții inutile.
Adolescenţa nu este neapărat o poveste despre hormoni, ci despre propriul creier. Clasele V-VIII.
Cortexul prefrontal, ganglionii bazali şi amigdala. Sunt cele trei structuri din creier care se dezvoltă rapid. Adică se modifică. Controlează reacţiile emoţionale şi compensarea. Sistemele de compensare din creier, încă nedezvoltate, încearcă să se autoregleze prin plăceri uşor de obţinut. Alimente extrem de sărate, dulci sau grase. Junk food - cum li se mai spune. Grăsimea vine cu ceva în plus.
Lipidele, adică grăsimea, stimulează centrii plăcerii din hipotalamus. Cum controlăm poftele alimentare exagerate din adolescență?
Dr. Antonela Burlacu, medic primar endocrinolog: "Dacă mănânci un chips, nu e o problemă, dar dacă deschizi punga, mănânci chipsuri fără număr. Plăcerea gustului! E atât de bun încât nu te poți abține.
Un pachet mic de ciocolată, un pachet mic de chipsuri. Să fie moderat, astfel încăt mental să termin pachetul".
Pachetul terminat satisface creierul! Este prima recomandare - dacă vă aflați în fața unui adolescent ahtiat după dulcuri ori după chipsuri ori după semințe sărate. Să le interziceți e împotriva creierelor lor. Nu veți avea niciun rezultat.
Rezistența la insulină este faza premergătoare a diabetului.
În adolescență, există rezistanța fiziologică la insulină.
Hormonul insulină, produs de pancreas, participă la toate procesele de creștere din organismul uman. O nouă zi începe prin creșterea glicemiei. Fenomenul este normal.
Dr. Mihai Comșa, medic specialist diabet: "Hormonii de stres cresc glicemia. Secreția lor este activă, iar glicemiile cresc foarte mult".
Pancreasul trebuie să muncească mai mult ca să bage zaharul în celule.
Dr. Antonela Burlacu: "Având această rezistență mai mare, creierul percepe mai greu zahărul și simte nevoia să mănânce".
Controlul vă apărea după 18 ani. Se reglează atunci neuro-transmițătorii din creier. Și dispare tot atunci rezistența la insulina fiziologică.
În adoleescență, să le spuneți să mănânce salată și alimente integrale e pur și simplu inutil!