Medicii pot consulta pacienții online sau prin telefon. Rețetele, trimise direct în farmacii
Sistemul sanitar trebuie să lucreze cât mai mult la distanță, potrivit unei Hotărâri de Guvern, pentru ca oamenii să evite deplasările.
Autoritățile au decis ca medicii să își mute consultațiile pe internet, sau la telefon și să trimită rețetele direct în farmacii.
Cu toate acestea, la Direcția de Sănătate Publică din capitală, oamenii stau la cozi uriașe pentru diverse adeverințe, cum ar fi ieșirea din carantină sau izolare, pentru că funcționarii nu le răspund la telefon sau la e-mail.
Alegeri 2024
11:43
Alegeri prezidențiale 2024, programe electorale. Candidații promit ”lapte și miere”, deși puterea președintelui este limitată
11:05
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
10:04
De ce relațiile României cu Ucraina și Rep. Moldova s-ar putea înrăutăți după alegeri. Semnalul de alarmă tras de Politico
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
Pe toată durata stării de urgență pot realiza consultaţii la distanţă atât de medicii de familie cât şi medicii specialişti. Ei se vor folosi fie de telefon, mesageria scrisă sau vor fi apelaţi video de pacienţii care au acces la tehnologie, cu condiţia că medicii să nu depăşească 8 consultaţii pe oră.
Gindrovel Dumitra, președintele Asociației Medicilor de Familie din România: "În fiecare familie există câte o persoană tânără care are acces la mesagerie. De multă vreme primesc imagini sau fotografii de la pacienţii mei care stau în Germania, Spania sau alte țări."
Reţetele pot fi eliberate de medicul de familie, fără să-i prezentaţi cardul de sănătate. Ele sunt trimise direct în sistem şi orice farmacie le poate vedea.
Ca să vă cumpăraţi medicamentele prescrise puteţi să vă duceţi personal cu cardul de sănătate la farmacie, dacă vârsta vă permite, sau puteţi trimite un înlocuitor - cum ar fi de exemplu o persoană mai tânără din familie.
Reţetele trimise pe mail vor avea un cod de bare, care va fi scanat de farmacist. În schimb, medicii care au mai mulţi pacienţi în vârstă, fără acces la tehnologie, pot printa mai multe reţete, pe care să le trimită printr-un voluntar acasă la pacienţi.
Aceeaşi Hotărâre de Fuvern prelungeşte cu 90 de zile termenul de valabilitate pentru biletele de trimitere.
Cu toate acestea, la sediul Direcţiei de Sănătate Publică din Bucureşti oamenii stau ore întregi la rând ca să primească avizul de încheiere a carantinei sau perioadei de izolare. Deşi această hârtie ar putea fi eliberată online, pentru ca statul să nu îi pună în pericol să se îmbolnăvească.