Spitalul Județean Suceava, lovit în plin de epidemia de Covid-19
Cu peste 2.000 de infectați, România s-a trezit în ultima zi a lunii martie în plin nivel 4 de alertă COVID-19.
Orașul Suceava și opt comune învecinate au fost complet închise azi noapte, din cauza bolii. 13 oameni au murit acolo în ultimele zile și aproape o treime din toate cazurile de îmbolnăvire din țară tot acolo sunt. Adică, peste 600 din 2.000 și ceva de oameni.
Pentru că vorbeam de Scenariul 4, autoritățile vor trebui să anunțe noile măsuri. Acestea ar trebui să prevadă că cei infectați, care ori n-au simptome ori au forme ușoare ale bolii, să stea izolați acasă sau în spații speciale, decise de autorități, iar medicii să vină la ei doar atunci când este nevoie.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Pe de altă parte, la Palatul Cotroceni, președintele Klaus Iohannis i-a convocat pe cei implicați, începând cu premierul și continuând cu miniștrii de Interne și Sănătății. În funcție de evoluția situației, vor fi comunicate și noile măsuri.
România resimte deja efectele economice provocate de epidemie. Potrivit specialiștilor, o treime dintre firmele românești și-au văzut afacerile afectate și, în plus, șomajul tehnic a devenit o realitate pentru sute de mii de români.
Sute de cadre medicale, infectate cu noul coronavirus
285 de cadre medicale infectate cu noul coronavirus erau astăzi în toată țara. 91 de medici, 90 de asistenți medicali, 26 de infirmiere și 78 de îngrijitori și personal auxiliar. Cei mai mulți sunt în Suceava, 181 în total, după care urmează Bucureștiul, cu 45 de infectați.
În Hunedoara sunt 15 cazuri. Astăzi, 11 angajați ai spitalului din Orăștie și-au dat demisia, practic aproape tot compartimentul de terapie intensivă.
Grațiela Achim, managerul Spitalului Orăștie: „Un medic, șase asistente, cinci infirmiere, care în dimineața aceasta, spre suprinderea mea și a tuturora, și-au dat demisia, mai puțin o singură asistentă, care a rămas”.
Managerul spitalului susține că nu înțelege gestul cadrelor medicale, pentru că ar avea echipamante de protecție și nu au avut până acum niciun caz de coronavirus.
Grațiela Achim, managerul Spitalului Orăștie: „Lipsa echipamentelor? Asta au invocat? Asta au invocat. În practică, este frică de a se îmbolnăvi”.
Pacienții din Orăștie care au nevoie de terapie intensivă ar trebui să ajungă la Deva, dar acolo Spitalul Județean a intrat în carantină. Nimeni nu intră, nimeni nu iese din spital, după ce cinci medici și nouă pacienți au fost confirmați ieri cu COVID 19. Managerul spitalului Daniela Roșca a fost demisă în această dimineață prin ordinul prefectului.
Vasile Potecă, refectul județului Hunedoara: „În Spitalul Județean Deva, datorită proastelor măsuri luate, s-a instaurat panica și dezordinea”.
Daniela Roșca, managerul demis: „Ce se întâmplă, care e situația acum acolo? Nici nu mai știm. Medicul epidemiolog nu mai știe câte probe s-au recoltat”.
În spitalul din Deva e haos. Fostul manager a promis că revine cu mai multe amănunte despre ce se întâmplă în spital. Dar după câteva minute a trimis un un mesaj prin care anunță că nu mai poate să dea declarații, întrucât i-a sosit ordinul de demitere. Spitalul este în subordinea Consiliului Județean, care abia acum alocă bani pentru spital.
Președintele CJ Hunedara: „Am transferat 2 milioane de lei, pe care mâine îi aprobăm”.
Cu toate că știau de câteva săptămâni că trebuie să doteze spitalul, autoritățile locale n-au făcut mare lucru. În acest moment, în spitalul județean rămân în carantină 69 de pacienți și peste 100 de cadre medicale și personal auxiliar.
Spitalul Județean Suceava, lovit în plin de epidemia de Covid-19
Spitalul Județean Suceava rămîne însă locul din țară în care se da cea mai grea lupta cu noul coronavirus. Aici sunt internați 244 de pacienți cu COVID-19.
O asistentă infectată vorbește despre situația din secția de boli infecțioase din Suceava.
Asistenta de la Spitalul Județean Suceava: „Sunt două toalete la 50 de bolnavi. Asistente - găsești una, vine dimineața, și mai vine una, dacă ai norocul să vină seara, e bine. Nu stie nimeni când plecăm, dacă suntem bine, dacă nu suntem bine. De șapte zile, de când sunt aici, o singură dată a venit cineva la 3 noaptea și mi-a luat tensiunea”.
În Arad, opt medici și-au depus astăzi dosarul pentru pensionare. Ar fi promis totuși că se vor întoarce la muncă dacă situația se înrăutățește. În București, la Spitalul Universitar, patru medici și o asistentă medicală sunt confirmați pozitiv cu coronavirus. Toți de la secția de cardiologie. Iar 18 cadre medicale, de la nefrologie, sunt izolate și așteaptă rezultatul testării.
În Argeș, autoritățile locale sunt în tratative cu medicii de la spitalul din Mioveni, după ce săptămâna trecută aceștia și-au dat demisia când au aflat că unitatea lor va deveni centru Covid. Și ei au acuzat lipsa de echipamente de protecție.
Așa arată o mică parte din prima linie de lupta cu nou coronavirus. Iar războiul este doar la început.
Astăzi, președintele Iohannis a vorbit despre situația din țară.
Klaus Iohannis, președintele României: „Avem aproape 2.000 de cazuri de persoane infectate cu COVID-19. Dragi români, este mult, este deja foarte mult și trebuie împreună să ne străduim mai mult, mai bine, ca să îngrădim răspândirea virusului. Este nevoie să respectăm mai bine și mai mult indicațiile autorităților. Nu uitați! Nu va întâlniți cu alte persoane, iar dacă este obligatoriu să va întâlniți, evitați orice contact fizic, nu va dați mâna, nu va îmbrățișați, stați la distanță unii de alții!”.
Sursa: Pro TV
Etichete: medici, suceava, romania, coronavirus, cadre medicale,
Dată publicare:
31-03-2020 18:12