Medicamentul care nu se mai găsește în farmaciile din România, din cauza Covid-19. Ce boală trata
În timp ce medicii se luptă pentru salvarea pacienților cu COVID 19, în farmacii a apărut o nouă criză - cea a produselor folosite în tratarea mai multor afecțiuni autoimune.
De exemplu, un medicament care îi ajută pe bolnavii de Lupus, și nu are nici un înlocuitor, nu se mai găsește de trei săptămâni.
Pentru că este folosit la tratarea coronavirusului, farmaciștii spun că toate stocurile importatorilor merg în spitale, iar pacienții care au îl au pe rețetă se tem că, în acest timp, boala lor se agravează.
Alegeri 2024
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
07:13
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
De mai bine de trei săptămâni, pacienţii cu Lupus şi alte boli primesc de la farmacie acelaşi răspuns, când întreabă de medicamentele necesare în tratamentul lor.
Autorităţile noastre au aprobat o schemă de tratament care include şi un medicament pe bază de hidroxiclorochină. Este folosit pentru malarie, dar şi pentru bolile autoimune ori în forme grave de artrită reumatoida. Pe lângă el, în schema de tratament Covid se mai folosesc două antivirale. Un model similar de tratament aplica francezii sau italienii, în spitalele lor.
Adrian Marinescu, medic specialist boli infecţioase: „Sunt aceleaşi scheme de tratament, care nu sunt miraculoase, dar categoric că ne ajută. Sunt trei variante, în funcţie de formă. Uşoară, medie când exista şi pneumonie şi forma severă.”
Farmaciştii afirmă că nu le mai primesc de la furnizori. Ar fi livrate direct către spitale, pentru tratarea pacienţilor cu COVID.
Luana Grigoras, preşedinte Colegiul Farmaciştilor Bacău: "E o criză, e o situaţie cu care nu ne-am mai confruntat."
Președintele Asociației Pacienților cu Afecțiuni Autoimune spune că la nivel naţional sunt câteva mii de pacienţi cu boli autoimune în remisie, şi toţi riscă să-şi înrăutăţească starea de sănătate, fără medicaţie.
Rozalina Lăpădatu, președintele Asociației Pacienților cu Afecțiuni Autoimune: "Ne mor oamenii de alte boli până ajungem la COVID. E foarte grav, pentru ca pacienţii cu boli autoimune, fără tratament, şi în Lupus e singurul tratament, singurul altceva nu exista, deci aceşti oameni dacă nu îşi fac tratamentul starea lor de sănătate se poate degrada într-o săptămână foarte grav! Nu vreau să spun ireversibil, dar în mod foarte grav!"
Annemary Manolache, pacient cu Lupus: Se ajunge să stăm la pat, cu dureri foarte mari, şi acest medicament ne susţine funcţia vitală. Medicul ne-a spus că cei care iau 2 tablete pe zi, nu au voie nici măcar să injumateasca doza, pentru că vor intra în pusee. Şi suntem foarte mulţi care nici nu mai avem, s-a terminat partea care ne-a dat-o medicul lunar pe reţeta, şi nu avem ce să luăm, nici măcar un înlocuitor, ceea ce înseamnă că, trageţi dvs concluzia, să nu zic prea brusc."
Pacientă: „Se ajunge la puseu. La mine sunt afectate articulaţiile, mobilitatea articulară. În primul rând, dureri foarte mari la mâini şi picioare am eu. Uneori nu te poţi ridica din pat, nu poţi face nimic, nu poţi să ţii nici pixul în mână.”
Toată această lipsă a medicamentelor din farmacii se poate transforma într-o presiune uriaşă pe spitale. Acolo risca să ajungă pacienţii cu boli autoimune, dacă nu îşi mai primesc acasă tratamentul. Şi vorbim de oameni care vor avea sistemul imunitar la pământ, şi implicit sunt într-o categorie cu risc sporit la infectare.
Pacientă: „Dacă ajungem într-un puseu şi facem cortizon, sistemul imunitar scade şi automat suntem expuşi şi la infecţii şi viruşi. Există pacienţi care ajung la spital, pentru terapie prin perfuzii, perfuzabil, ori riscul e destul de mare să faci acum perfuzii în spital, în perioada asta critică.”
Medicii romani stabiliţi peste ocean susţin că ei folosesc în plus şi alte produse, neprinse în tratamentul din România.
Adrian Pop, specialist boli infecţioase: „Mai sunt încă patru medicamente care sunt nişte anticorpi împotriva unor interleuchine, sunt nişte mediatori intracelulari care au rol în inflamaţie şi aceste medicamente suprimă acest mediatori. Ajuta într-adevăr, nu ştim. Dar folosim şi aceste medicamente în situaţiile grave, în speranţa că putem salva câte o viaţă."
Folosirea hidroxiclorochinei a fost anunţată public, la americani, de însuşi Donald Trump, în urmă cu o lună de zile.
Experţii susțin că folosirea greșită a hidroxiclorochinei poate avea consecințe grave, mai ales luată preventiv, după ureche.
Patrice Harris, preşedinte American Medical Association: "Poți să mori. Nu este încă sigur că funcționează. În acest moment, pur și simplu nu avem date care să sugereze că ar trebui să folosim acest medicament pentru Covid-19."
Medicamentul folosit în schemă pentru coronavirus pot fi procurat de la farmacie doar în baza unei reţete de la medicul de familie. În România vor începe luna aceasta studii clinice şi cu alte medicamente.