Medicamentul care nu se mai găsește în farmaciile din România, din cauza Covid-19. Ce boală trata

×
Codul embed a fost copiat

În timp ce medicii se luptă pentru salvarea pacienților cu COVID 19, în farmacii a apărut o nouă criză - cea a produselor folosite în tratarea mai multor afecțiuni autoimune.

De exemplu, un medicament care îi ajută pe bolnavii de Lupus, și nu are nici un înlocuitor, nu se mai găsește de trei săptămâni.

Pentru că este folosit la tratarea coronavirusului, farmaciștii spun că toate stocurile importatorilor merg în spitale, iar pacienții care au îl au pe rețetă se tem că, în acest timp, boala lor se agravează.

De mai bine de trei săptămâni, pacienţii cu Lupus şi alte boli primesc de la farmacie acelaşi răspuns, când întreabă de medicamentele necesare în tratamentul lor.

Autorităţile noastre au aprobat o schemă de tratament care include şi un medicament pe bază de hidroxiclorochină. Este folosit pentru malarie, dar şi pentru bolile autoimune ori în forme grave de artrită reumatoida. Pe lângă el, în schema de tratament Covid se mai folosesc două antivirale. Un model similar de tratament aplica francezii sau italienii, în spitalele lor.

Citește și
medici
Aproximativ 300 de cadre medicale de la Spitalul Victor Babeș stau în spații de cazare

Adrian Marinescu, medic specialist boli infecţioase: „Sunt aceleaşi scheme de tratament, care nu sunt miraculoase, dar categoric că ne ajută. Sunt trei variante, în funcţie de formă. Uşoară, medie când exista şi pneumonie şi forma severă.”

Farmaciştii afirmă că nu le mai primesc de la furnizori. Ar fi livrate direct către spitale, pentru tratarea pacienţilor cu COVID.

Luana Grigoras, preşedinte Colegiul Farmaciştilor Bacău
: "E o criză, e o situaţie cu care nu ne-am mai confruntat."

Președintele Asociației Pacienților cu Afecțiuni Autoimune spune că la nivel naţional sunt câteva mii de pacienţi cu boli autoimune în remisie, şi toţi riscă să-şi înrăutăţească starea de sănătate, fără medicaţie.

Rozalina Lăpădatu, președintele Asociației Pacienților cu Afecțiuni Autoimune: "Ne mor oamenii de alte boli până ajungem la COVID. E foarte grav, pentru ca pacienţii cu boli autoimune, fără tratament, şi în Lupus e singurul tratament, singurul altceva nu exista, deci aceşti oameni dacă nu îşi fac tratamentul starea lor de sănătate se poate degrada într-o săptămână foarte grav! Nu vreau să spun ireversibil, dar în mod foarte grav!"

Annemary Manolache, pacient cu Lupus: Se ajunge să stăm la pat, cu dureri foarte mari, şi acest medicament ne susţine funcţia vitală. Medicul ne-a spus că cei care iau 2 tablete pe zi, nu au voie nici măcar să injumateasca doza, pentru că vor intra în pusee. Şi suntem foarte mulţi care nici nu mai avem, s-a terminat partea care ne-a dat-o medicul lunar pe reţeta, şi nu avem ce să luăm, nici măcar un înlocuitor, ceea ce înseamnă că, trageţi dvs concluzia, să nu zic prea brusc."

Pacientă: „Se ajunge la puseu. La mine sunt afectate articulaţiile, mobilitatea articulară. În primul rând, dureri foarte mari la mâini şi picioare am eu. Uneori nu te poţi ridica din pat, nu poţi face nimic, nu poţi să ţii nici pixul în mână.”

Toată această lipsă a medicamentelor din farmacii se poate transforma într-o presiune uriaşă pe spitale. Acolo risca să ajungă pacienţii cu boli autoimune, dacă nu îşi mai primesc acasă tratamentul. Şi vorbim de oameni care vor avea sistemul imunitar la pământ, şi implicit sunt într-o categorie cu risc sporit la infectare.

Pacientă: „Dacă ajungem într-un puseu şi facem cortizon, sistemul imunitar scade şi automat suntem expuşi şi la infecţii şi viruşi. Există pacienţi care ajung la spital, pentru terapie prin perfuzii, perfuzabil, ori riscul e destul de mare să faci acum perfuzii în spital, în perioada asta critică.”

Medicii romani stabiliţi peste ocean susţin că ei folosesc în plus şi alte produse, neprinse în tratamentul din România.

Adrian Pop, specialist boli infecţioase
: „Mai sunt încă patru medicamente care sunt nişte anticorpi împotriva unor interleuchine, sunt nişte mediatori intracelulari care au rol în inflamaţie şi aceste medicamente suprimă acest mediatori. Ajuta într-adevăr, nu ştim. Dar folosim şi aceste medicamente în situaţiile grave, în speranţa că putem salva câte o viaţă."

Folosirea hidroxiclorochinei a fost anunţată public, la americani, de însuşi Donald Trump, în urmă cu o lună de zile.

Experţii susțin că folosirea greșită a hidroxiclorochinei poate avea consecințe grave, mai ales luată preventiv, după ureche.

Patrice Harris, preşedinte American Medical Association
: "Poți să mori. Nu este încă sigur că funcționează. În acest moment, pur și simplu nu avem date care să sugereze că ar trebui să folosim acest medicament pentru Covid-19."

Medicamentul folosit în schemă pentru coronavirus pot fi procurat de la farmacie doar în baza unei reţete de la medicul de familie. În România vor începe luna aceasta studii clinice şi cu alte medicamente.

Citește și...
Colegiul Sfântul Nicolae din Iași trimite zilnic mâncare Spitalului de Boli Infecțioase din Iași
Colegiul Sfântul Nicolae din Iași trimite zilnic mâncare Spitalului de Boli Infecțioase din Iași

Peste o sută de porții de mâncare sunt pregătite zilnic în cantina unui colegiu din Iași, apoi trimise la Spitalul de Boli Infecțioase din oraș.

Aproximativ 300 de cadre medicale de la Spitalul Victor Babeș stau în spații de cazare
Aproximativ 300 de cadre medicale de la Spitalul Victor Babeș stau în spații de cazare

Conducerea spitalului Clinic de Boli Infecțioase și Tropicale dr. ”Victor Babeș” din București a transmis pentru Pro Tv că până în prezent aproximativ 300 de cadre medicale sunt cazate în hoteluri puse la dispoziție de Primăria Municipiului București.

Raport: Aproximativ 30% dintre pacienții confirmați cu Covid-19 sunt asimptomatici
Raport: Aproximativ 30% dintre pacienții confirmați cu Covid-19 sunt asimptomatici

O bună parte dintre cei infectați cu noul coronavirus duc boala pe picioare, fără simptome. O spun studiile, o confirmă și specialiștii români în boli infecțoase.

Povestea medicului care s-a întors în spital deși a rămas fără un plămân. „Nu m-am gândit să renunţ”
Povestea medicului care s-a întors în spital deși a rămas fără un plămân. „Nu m-am gândit să renunţ”

O doctoriță din Alba, deşi a rămas fără un plămân după o operație complicată, nu a renunțat la conducerea secției de boli infecțioase din spitalul județean.

Recomandări
Lăsate fără pensii alimentare, rusoaicele își denunță foștii soți:
Lăsate fără pensii alimentare, rusoaicele își denunță foștii soți: "Luați-i pe front, așa primim bani pentru copii"

Când a decretat mobilizare militară parțială, Vladimir Putin a promis că bărbații care vor fi trimiși pe front vor fi remunerați, iar în caz de rănire sau de deces, familiile lor vor primi despăgubiri.

Reacția președinției de la Kiev după ce o organizație ucraineană a devenit co-laureată a Premiului Nobel pentru Pace din 2022
Reacția președinției de la Kiev după ce o organizație ucraineană a devenit co-laureată a Premiului Nobel pentru Pace din 2022

Preşedinţia de la Kiev a afirmat că populaţia Ucrainei este un ''artizan al păcii'', la puţin timp după ce organizaţia nonguvernamentală ucraineană Centrul pentru Libertăţi Civile a devenit co-laureată a Premiului Nobel pentru Pace din 2022.

Cazul medicului de la Polizu. Mărturia unui tată: „Când a dat cu piciorul în sac, copilul a început să plângă”
Cazul medicului de la Polizu. Mărturia unui tată: „Când a dat cu piciorul în sac, copilul a început să plângă”

Tatăl unui copil care a fost considerat mort la naştere şi ”aruncat într-o tavă” de către medicul de la Polizu, acuzat că ar fi lăsat un copil născut prematur să moară, a făcut mai multe declarații șocante.