Raport: Aproximativ 30% dintre pacienții confirmați cu Covid-19 sunt asimptomatici
O bună parte dintre cei infectați cu noul coronavirus duc boala pe picioare, fără simptome. O spun studiile, o confirmă și specialiștii români în boli infecțoase.
Rapoartele la nivel global vorbesc de un procent al „pacienților tăcuți” de până la 30 la sută. Se justifică, deci, decizii precum cea luată în Galați unde, de mâine, măștile sunt obligatorii în locurile aglomerate.
Andrei Scrab a fost confirmat cu noul coronavirus acum două săptămâni, după ce a intrat în contact cu un bărbat bolnav. Este cazul tipic al unui pacient asimtomatic.
Andrei Scrab, pacient confirmat cu Covid-19: "Am urmat un tratament 2 zile după care doamna doctor m-a vizitat, a văzut că sunt ok, mă simt bine, eram energic, făceam sport, a decis să întrerupă acest tratament. N-am avut febră, n-am avut tușe, n-am avut dureri".
Medicii din cadrul spitalului de Boli Infecțioase din Iași îl monitorizează. Pericolul, în cazul lui, este altul.
Andrei Scrab: "Dacă luam contact cu alte persoane, cu siguranță i-ași fi infectat și pe ei. Eu dacă nu eram testat nu mi-aș fi dat seama, nu aș fi avut nicio bănuială că aș fi avut acest COVID-19".
Într-un interviu pentru postul național de radio, directorul Centrului American pentru controlul și prevenirea bolilor a susținut că o persoană din patru, infectate cu noul coronavirus, nu prezintă simptome.
Presa din China a citat date din ceea ce a numit un raport secret al autorităților. Aici, apare un alt procent, 30%. Apoi, la bordul navei de croazieră "Diamond Princess", din cei peste 3700 de pasageri confirmați cu COVID-19, aproape jumătate au fost asimptomatici, la testare. Și un studiu făcut în Islanda avansează același raport infectări/lipsă simptime: 1 din 2.
Valeriu Gheorghiță, Medic Infecționist Spitalul Militar București: "Un procent de 25-30% dintre persoanele care fac infecția cu coronavirus pot rămâne asimptomatice. Ele pot să răspândească virusul mai departe. Persoanele asimptomatice sunt greu de identificat și de diagnosticat și poate să reprezinte o sursă de infecție pentru restul persoanelor”.
În acest context, măștile limitează răspândirea bolii.
Alexandru Rafila, membru în Comitetul Executiv al OMS: ''Putem utiliza și o mască de unică folosință dacă există, dacă nu sunt și alte variante. E bariera mecanică care oferă un anumit grad de protecție mai ales față de aceste microparticule care sunt eliminate în timpul vorbitului sau unui acces de tuse".
În mai multe țări din Europa, masca este obligatorie. Și americanii recomandă protecția în public.
E una dintre măsurile esențiale, care au ajutat mai multe state asiatice să țină răspândirea COVID-19 sub control.
Sursa: Pro TV
Etichete: coronavirus, pacienti infectati, persoane infectate, asimptomatici,
Dată publicare:
05-04-2020 16:53