Medicamentele pentru transplantul cu celule stem lipsesc cu desavarsire. Medicii fac sesizari, autoritatile "nu stiu nimic"
Sistemul medical romanesc este plin de neajunsuri. Un exemplu dureros este programul de transplant de celule stem. Procedura este de succes insa medicamentele necesare bolnavilor inainte de transplant lipsesc cu desavarsire.
Pacientii se zbat sa le aduca din strainatate pe banii lor, in timp ce medicii trimit zeci de memorii autoritatilor. Ministrul Sanatatii sustine insa ca nu a primit nicio reclamatie.
Miruna este doar unul dintre invingatori. Vorbim despre romanii care au trecut printr-un transplant cu celule stem, singurul tratament care ii putea salva de bolile cumplite ca leucemia sau alte forme de cancer.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Dar ca sa ajunga aici, ca in multe situatii romanesti, medicii si pacientii trec printr-o alta lupta nedreapta cu nepasarea.
Inainte de transplant, bolnavii au nevoie de un tratament special, prin care unele celulele sunt distruse pentru a face loc celor noi.
Insa medicamentele necesare nu se gasesc in Romania de ani de zile. Tot pacientul, uneori ajutat de medic, gaseste solutii ca sa isi salveze viata.
Carmen Uscatu: "Prin binevoitori care le aduc din strainatate, care le aduc cu avionul la spital. Pacientii platesc. Ministeru Sanatatii nu a gasit pana acum nicio solutie sa aduca aceste medicamente.”
Desi situatia este cunoscuta, ministrul sanatatii sustine ca nu stie despre lipsa acestor medicamente vitale.
Ministrul Sanatatii: “Eu nu am primti nicio sesizare ca nu sunt medicamente pentru transplant. Daca nu sunt, o sa iau toate masurile.”
Il contrazic insa medicii care spun ca au sesizat ministerul sanatatii in nenumarate randuri fara sa primeasca un raspuns.
Sef sectie pediatria Timisoara: “Noi le aducem printr-o fundatie din strainatate, de fiecare data cand avem un trasplant ne gandim cu ce il facem. Am obosit sa ma tot informez de unde sa le aduc, asta facem, non stop."
Si asta in conditiile in care transplantul de celule stem s-a dezvoltat la noi. De la 1 transplant pe an, la institutul Fundeni din Capitala de exemplu se realizeaza acum peste 100 anual, de la donatori inruditi sau necunoscuti.
In spatele acestor reusite stau eforturile medicilor si pacientilor, care se lupta pentru viata, constienti ca ministerul sanatatii nu este capabil sa ofere tratamentele de care au nevoie.