Medic de la Colţea, despre Colectiv: „În ce priveşte abordarea infecţiilor nosocomiale, nu cred că s-au schimbat prea multe”
Medicul primar ORL de la Spitalul Colţea, Marian Stamate, cel care a fost coordonator în seara în care a avut loc tragedia de la Colectiv, a povestit că în 30 de minute, spitalul oncologic a trebuit transformat în spital de campanie
Medicul a mărturisit că, în opt ani de la tragedia din clubul Colectiv, nu s-a schimbat nimic în abordarea infecţiilor nosocomiale în spitale.
„A fost un şoc de preluare pentru un spital cu profil oncologic. Ne-am trezit cu ambulanţe. Am avut între 8 şi 10 pacienţi preluaţi, cu toţii tineri, în stare de şoc. Întrucât eram coordonator de spital în acea noapte, a trebuit să transformăm spitalul, în 30 de minute, în spital de război, să preluăm unitatea de terapie coronariană şi să facem practic un al doilea ATI pentru aceşti bolnavi. Au trebuit chemaţi medici de acasă, asistente, inclusiv farmacia, pentru că ne trebuiau foarte multe lucruri. În final, inclusiv a trebuit să facem rost de medicaţie. Am solicitat asistenţă de chirurgie platică, oftalmologică. A fost o bătălie controcronometru. Din fericire, toţi pacienţii au supravieţuit la noi, au plecat în alte unităţi sanitare prin transportul asigurat de ISU cu maşinile de victime multiple. Probabil pentru unii dintre ei, având în vedere aglomerarea excesivă a unităţilor care i-au preluat, ar fi fost benefic să rămână la noi o vreme”, a declarat Marian Stamate, luni seară, la Medika TV.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Întrebat dacă s-a schimbat ceva în privinţa gestionării infecţiilor nosocomiale în spitale, medicul a explicat că nimic nu s-a schimbat din acest punct de vedere.
„Sincer, în ce priveşte abordarea infecţiilor nosocomiale, nu cred că s-au schimbat prea multe în practica uzuală de zi cu zi. Când te trezeşti cu astfel de evenimente trebuie să ai puse la punct proceduri şi să ai resurse ca să aplici proceduri privind infecţia cu nosocomiale. Sincer nu s-a schimbat nimic atât din partea factorilor administrativi, din partea finanţării şi din păcate a personalului medical. Atâta timp cât în spital nu ai unde să te speli pe mâini sau nu ai cum să te ştergi după fiecare pacient pentru că nu ai prosop de hârtie, nu poţi să spui că ai vreo preocupare pentru prevenirea infecţiilor nosocomiale care iată, pot să ucidă”, a declarat Marian Stamate.
Medicul a adăugat că, la 8 ani de la Colectiv, îl doare cel mai tare indiferenţa societăţii.
„Doare indiferenţa societăţii care a uitat şocul emoţional trăit în acele momente. Fiecare şi-a văzut de viaţa lui, lăsând administraţia centrală şi locală în voia lor. Mai nou am văzut că există o campanie de demonizare a medicilor din partea unei nefericite părâi a presei, aşa încât lucrurile stau cumva mai rău decât atunci pentru că la momentul acela practicam o medicină activă. În momentul de faţă constat practicarea unei medicine complet defensive care este extrem de dăunătoare”, a spus Stamate.