Masura drastica pe care o iau spitalele pentru a impiedica exodul rezidentilor. "Le cerem despagubiri"
Sistemul sanitar de stat duce lipsa de medici, iar unele spitale isi pierd pana si rezidentii pe care i-au scolit. Este si cazul spitalului din Barlad, care ii da in judecata pe rezidentii care au demisionat si le cere despagubiri.
Desi sunt obligati de lege sa profeseze cel putin 5 ani dupa rezidentiat, doctorii pleaca daca li se ofera in alta parte conditii mai bune de munca si un salariu decent.
Dupa ce si-au incheiat rezidentiatul la Spitalul din Barlad, din 13 medici, doar 4 s-au mai prezentat la post. Doi dintre acestia au demisionat intre timp, iar ceilalti doi se gandesc sa-i urmeze.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Dr. Gabriela Danis, directorul medical al spitalului de urgenta Barlad: "Practic, vom ramane deficitari in continuare pe specialitatile neonatologie, oncologie si urologie. Nu e prima data cand se intampla lucrul acesta. Ne gandim daca pe viitor vom scoate posturi pentru medici rezidenti sau pentru medici specialisti."
Spitalul ii da in judecata pe medici si vrea sa recupereze de la ei sumele cheltuite in timpul rezidentiatului. Legea ii obliga pe rezidenti sa profeseze 5 ani in unitatea in care s-au specializat, insa nu de putine ori acestia pleaca mai devreme, tentati de oferte mai bune din orasele mari sau strainatate.
Simona Chiper, consilier juridic Spitalul de urgenta Barlad: "Sumele variaza intre 100.000 si 200.000 euro, in functie de specialitatea in care s-au pregatit. Daca nu presteaza activitate dupa incheierea rezidentiatului si obtinerea titlului de medic specialist, ei sunt penalizati cu restituirea acestor sume ocazionate de pregatirea lor."
Dr. Dragos Vasian, medic specialist psihiatru: "Probabil ca au alte aspiratii, alte posibilitati, chiar sa mearga in alte tari. Asta e la moda, dar reflecta o anumita rigoare personala si dorinta de a functiona in conditii pe care nu le-au gasit in tara. E vorba de bani..."
Spitalul a mai castigat si in trecut despagubiri de la rezidenti, insa medicii platesc in rate, iar banii ajung mai greu in cont.