Spitalizarea de 12 ore ar putea elibera saloanele de la 1 iunie. Cine sunt pacientii care vor fi tinuti in spital doar o zi

14-05-2014 18:50


De la 1 iunie cateva sute de boli nu vor mai fi tratate in spitale, ci direct la medicii de familie. Acestia vor fi obligati sa trieze riguros pacientii, astfel incat sa nu mai stea cu lunile in saloane.

Pentru cei care au o urgenta a aparut internarea de cel mult 12 ore, interval in care pot fi tratati, de pilda, cei care sufera de astm ori dureri lombare sau extirparea amigdalelor.

La Institutul Fundeni, 60 de pacienti sunt internati pentru o zi in diferite sectii. Oamenii isi fac tratamentul si pleaca, daca nu au alte complicatii. Asa ar trebui sa functioneze din iunie sistemul medical.

CNAS vrea sa reduca numarul pacientilor care de multe ori sunt tinuti fara justificare in spital.

Insa, la anumite sectii spitalizarea de o zi nu este suficienta. La oncologie, de pilda, in vreme ce 20 de pacienti isi fac tratamentul in 4 saloane, alti 20 asteapta pe holuri.

De la 1 iunie, pentru 200 de boli se va indica spitalizarea de o zi. Asta inseamna ca dupa o operatie de scoatere a amigdalelor, pacientul nu ramane mai mult de 12 ore in spital. La fel si cei diagnosticati cu cistita, astm alergic, dureri de spate si genunchi.

Dupa o intrerupere de sarcina ori un implant de cristalin, pacienta va fi de asemenea trimisa acasa.

Aceste reguli nu sunt insa valabile pentru toate cazurile, spun doctorii care le cer oficialilor criterii medicale clare.

In spitalizarea de zi externarea se face imediat ce pacientul nu mai este considerat urgenta de catre medic. Daca insa pacientul vrea sa ramana in spital, isi plateste singur tratamentul.

In acest caz, costul pentru o zi de spitalizare va fi in medie de 500 de lei. Triajul NU va afecta urgentele majore.

VIDEO PROTVPLUS.RO