Ieșean în stare gravă după ce a încercat să-și trateze cancerul cu o plantă. ”Leacurile băbești” care ucid
Un bărbat din Iași este în stare gravă după ce a încercat să-și trateze cancerul cu spânz, iar medicii avertizează că ”leacurile băbești” pot face mai mult rău decât bine. Numeroase persoane ajung la urgențe pentru că se tratează cu rețete de pe net.
Un bărbat din Iași a suferit o intoxicație gravă după ce a încercat să-și trateze cancerul cu spânz, o plantă toxică, în timp ce multe alte persoane ajung la urgențe pentru că folosesc tot felul de ”leacuri băbești” despre care au citit pe internet, scrie Ziarul de Iași.
Astfel, au existat cazuri de suprainfecții din cauza unor frunze de legume puse o rană sau pastă de dinți aplicată pe arsuri.
„Sunt persoane care se informează mult de pe internet, unde, deși găsesc informații utile, pot da și peste sfaturi greșite sau inexacte. Din acest motiv, este esențial ca, înainte de a începe orice tratament pe cont propriu, să consulte un specialist, fie un medic, un asistent medical sau un farmacist. Multe dintre aceste tratamente sunt vechi, cum ar fi scăderea febrei prin frecții cu oțet sau aplicarea șosetelor umede, metode folosite de mult timp pentru a reduce temperatura ridicată.
Totuși, trebuie să fim foarte prudenți când vine vorba de ingerarea unor remedii miraculoase, deoarece aceasta poate avea consecințe mai grave. Aplicarea externă a unor tratamente simple, cum ar fi șosetele cu oțet, poate să nu facă mult rău, dar administrarea de substanțe sau tratamente intern fără sfatul unui specialist este mult mai riscantă”, a declarat dr. Anca Deleanu, preşedintele Societăţii Naţionale a Medicilor de Familie, filiala Iaşi.
Suprainfecții de la frunze de legume pe răni sau pastă de dinți pe arsuri
„Am avut astfel de cazuri și la urgențe, unde pacienți au aplicat frunze de legume sau alte tipuri de frunze pe plăgi deschise, ceea ce a dus la suprainfecții. De asemenea, au fost situații în care oamenii au pus pastă de dinți pe arsuri sau alte răni, metode complet nepotrivite. Au existat și cazuri în care pacienții au consumat rădăcini sau plante care nu sunt comestibile, crezând că astfel se vor vindeca.
Un exemplu este un domn care a mâncat spânz, o plantă toxică, încercând să se trateze de cancer. Acesta a suferit o intoxicație severă și a fost internat la hematologie, deja aflându-se într-o stare gravă, care a fost agravată de consumul acestei substanțe toxice”, a declarat și Diana Cimpoeșu, medic-șef UPU-SMURD Iași.
„Există o gamă de produse naturale vândute în magazine autorizate, care sunt supuse unui control riguros conform reglementărilor și acestea pot fi folosite. În ceea ce privește plantele culese din natură sau achiziționate din piață, doar cele tradiționale, cum ar fi florile de tei sau frunzele de mentă, sunt recomandate pentru uz personal, cum ar fi prepararea ceaiurilor. În schimb, produsele realizate și vândute neautorizat, fie pe stradă, fie online, pot fi periculoase și pot face mai mult rău decât bine”, a mai spus dr. Diana Cimpoeșu.
Manager spital infecțioase: ”Nu recomand leacuri băbești”
„Tratamentele realizate acasă nu și-au dovedit eficiența din punct de vedere științific. De aceea, subliniez importanța prezentării la medic încă de la apariția primelor simptome, fără a amâna, și să evităm administrarea de tratamente recomandate de prieteni.
De exemplu, mierea de albine poate fi benefică în alimentație, dar nu poate fi considerată un remediu eficient pentru tratarea bolilor. Este important să nu facem excese, deoarece mierea conține zahăr. De aceea, nu recomand așa-zisele „leacuri băbești” ca soluții pentru vindecare”, a explicat și dr. Florin Roșu, managerul Spitalului de Boli Infecțioase „Sf. Parascheva” din Iași
Sursa: StirilePROTV
Etichete: iași, cancer, intoxicatie, tratamente, planta, leacuri babesti,
Dată publicare:
30-09-2024 10:06