Leacuri pentru durerile de măsele. Cât sunt de recomandate remediile naturiste pregătite în casă
Cu toții ne confruntăm măcar o dată în viață cu o durere de măsea, care anunță prezența unei afecțiuni stomatologice.
Riscul de a dezvolta o problemă dentară este mai scăzut, însă, dacă respectăm recomandarea stomatologilor de a efectua o igienizare dentară la fiecare 6 luni.
Alegeri 2024
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
În cadrul acestei proceduri de rutină, medicul dentist identifică prezența cariilor în stadiu incipient, pentru a le trata în timp util, înainte de a provoca simptome.
Ce e de făcut dacă ai o durere acută de măsea? Bineînțeles, consultația stomatologică este esențială. Dar cum ții sub control durerea până când ajungi la programare? Descoperă care sunt remediile naturiste care te-ar putea ajuta.
Ce să faci când te doare măseaua foarte tare
O durere de măsea puternică interfera cu activitățile obișnuite. De asemenea, din cauza disconfortului și durerii, poate deveni dificil să mănânci sau să te speli pe dinți. Uneori, aceasta poate fi însoțită și de inflamația gingiilor, durere de cap și febră.
Bineînțeles, prima opțiune pentru a ține sub control o durere de măsea este administrarea unui medicament analgezic, cum ar fi antiinflamatoare nesteroidiene (de exemplu, ibuprofen), prezintă Healthline. Totuși, această măsură nu este eficientă pe termen lung, pentru că nu tratează cauza.
Durerea indică o problemă dentară care necesită tratament, deci este esențial să te programezi la medicul stomatolog. Prin urmare, aceste medicamente pot fi utilizate numai până când ajungi la cabinet, unde medicul se va ocupa de diagnosticul și tratamentul afecțiunii.
De asemenea, până ajungi la dentist, mai poți lua în considerare o serie de remedii naturiste, care s-au dovedit utile de-a lungul timpului în gestionarea durerii de măsele.
Conform Healthline, durerea dentară poate indica mai multe condiții medicale, cum ar fi:
-
Carii;
-
Abces dentar (infecție care provoacă o colecție de puroi);
-
Parodontoza;
-
Tulburări ale articulației temporomandibulare (care face legătura dintre craniu și mandibulă).
Pe de altă parte, potrivit aceleiași surse, durerea dentară poate apărea și în cazul unei plombe căzute (dacă nervul este expus), erupției măselei de minte și bruxismului (scrâșnirea dinților în somn).
În funcție de cauze, medicul îți poate recomanda diferite metode de tratament. Spre exemplu, în cazul unei carii, poți avea nevoie de o obturație (plombă dentară). Dacă prezinți un abces dentar, acesta îți va prescrie antibioticele potrivite pentru a trata infecția, înainte de a efectua o procedură stomatologică, relatează sursele menționate anterior.
Leacuri pentru durerea de măsele
Unele leacuri sau remedii naturiste pot fi utile pentru a gestiona mai bine o durere puternică de măsele. Totuși, este important de reținut că acestea nu înlocuiesc consultația stomatologică și tratamentul recomandat de medic.
De asemenea, pentru că nu au fost studiate suficient, nu se cunoaște cu exactitate eficacitatea lor în controlul durerii. Efectele pot varia de la o persoană la alta, în funcție de severitatea simptomelor și cauze. Femeile însărcinate, cele care alăptează și persoanele diagnosticate cu boli cronice trebuie să discute cu medicul înainte de a utiliza remedii naturiste din plante, avertizează Healthline. De asemenea, multe dintre acestea nu sunt recomandate copiilor.
WebMD, Medical News Today, precum și sursele menționate mai sus, recomandă următoarele leacuri pentru durerile de măsele:
Apă de gură
Apa de gură care conține alcool are efect antiseptic (dezinfectează țesuturile). De asemenea, amorțește temporar dinții, astfel încât nu mai simți durerea la fel de puternic. Este important să utilizezi apă de gură după ce ți-ai periat cu grijă dinții și ai curățat zonele interdentare cu ață dentară.
Clătirea gurii cu apă sărată
Apa sărată acționează ca un antiseptic natural, are efect antiinflamator și ajută la îndepărtarea resturilor dintre dinți sau de la nivelul cariilor.
Cum prepari și utilizezi o apă de gură salină:
-
Amestecă jumătate de linguriță de sare într-un pahar cu apă călduță;
-
Clătește cavitatea bucală cu apa salină timp de 30 de secunde, apoi scuipă;
-
Repetă pe parcursul zilei, ori de câte ori este nevoie.
Menținerea capului ridicat
Este posibil ca durerea de măsea să reapară sau să se agraveze în timpul somnului, deoarece poți pune presiune pe dintele afectat. De asemenea, intensificarea circulației sangvine la nivelul capului se asociază cu o durere mai puternică. Pentru a evita durerea pe parcursul nopții, folosește o pernă mare, astfel încât să dormi ținând capul mai ridicat decât restul corpului.
Comprese reci
Compresele reci produc constricția vaselor de sânge în zona unde sunt aplicate. Astfel, reduc inflamația și durerea. Aplică gheață împăturită într-o cârpă pe partea afectată. Lasă să acționeze 20 de minute și repetă la fiecare câteva ore.
Mentă
Mentolul poate amorți temporar dintele. Cum îl poți folosi pentru a reduce durerea:
-
Infuzează timp de 20 de minute frunzele de mentă într-un pahar cu apă, apoi lasă ceaiul la răcit. Clătește cavitatea bucală așa cum faci cu apa de gură;
-
Un plic de ceai de mentă călduț poate fi aplicat sub formă de compresă, direct pe dintele afectat;
-
Scoate plicul de mentă din infuzie și lasă-l la congelator timp de câteva minute. Apoi, aplică-l direct pe dinte;
-
Toarnă câteva picături de ulei esențial de mentă 100% natural pe o dischetă de bumbac, alături de puțină apă. Aplică discheta pe dintele afectat!
Usturoi
Usturoiul are proprietăți antibacteriene. Zdrobește un cățel de usturoi și amestecă-l cu puțină sare, apoi aplică pasta obținută pe zona afectată.
Cuișoare
Cuișoarele sunt bulbi ai unor plante, care conțin eugenol, un compus natural cu efect anestezic. De asemenea, au efecte antiinflamatoare și antibacteriene. Poți alege să mesteci ușor un astfel de bulb și să îl fixezi pe dintele afectat – acesta trebuie lăsat să acționeze timp de 30 de minute. O altă variantă este să torni câteva picături de ulei esențial de cuișoare 100% natural și apă pe o dischetă de bumbac, apoi să o presezi pe dinte.
Extract de vanilie
Extractul de vanilie 100% natural (nu esența sintetică) poate ajuta la ameliorarea durerii, datorită conținutului de alcool și antioxidanți. Aplică-l pe dinte și gingie cu ajutorul degetului, de mai multe ori pe zi.
Cimbru
Cimbrul are efecte antiseptice, datorită compusului său activ, timolul. Poți dilua câteva picături de ulei esențial de cimbru 100% natural într-un pahar cu apă. Apoi, clătește-ți gura cu acest amestec! O altă variantă este să îl aplici sub formă de compresă pe o dischetă de bumbac, diluat cu apă, precum uleiul esențial de mentă sau de cuișoare.
Prin urmare, este o idee bună să încerci remediile naturiste pentru durerea de măsea până când ajungi în cabinetul stomatologic. Totuși, încearcă să nu amâni consultația, deoarece aceste soluții nu sunt eficiente pe termen lung și nu tratează afecțiunile dentare.