Exemplul medicilor reveniti in tara care opereaza fara spaga. Toate "atentiile" se duc pe aparatura

10-06-2013 19:10

Note bune pentru neurochirurgia romaneasca. Medici tineri au dat traiul linistit din strainatate pe nesiguranta din sistemul nostru sanitar si s-au intors acasa, unde fac operatii pe creier.

Sunt specialisti invatati sa nu ia bani de la bolnavi si sa trateze orice pacient, indiferent de gravitatea cazului. O astfel de mentalitate se construieste in ani si ar trebui sa faca parte din fisa postului oricarui doctor.

"Aici e nasul, aici ceafa, tumora e in centrul creierului, e dezvoltata practic intre nervii optici si creste dinspre hipotalamus."

Explicatia e data unui bolnav de neurochirurgul Sergiu Stoica. Pacientul de 36 de ani se afla intr-o stare foarte grava, dupa ce in ultimii 5 ani a mai trecut prin 3 interventii fara rezultat.

"Era intr-o situatia medicala disperata. A crescut si i-a comprimat nervii optici... pericol sa-si piarda vederea", a declarat Sergiu Stoica.

Neurochirurgul a reusit impreuna cu echipa sa scoata intreaga formatiune crescuta in mijlocul creierului, care ajunsese de 8 centrimetri. Medicul Sergiu Stoica povesteste ca din 2008 de cand s-a intors din Canada, peste 20 la suta dintre bolnavii pe care i-a tratat fusesera considerati cazuri inoperabile.

Desi la privat opereaza pentru bani, nu da deoparte nici munca facuta din pasiune la spitalul de copii Marie Curie. Acolo, ajutat doar de un alt neurochirurg, intors din Franta, opereaza tumori cerebrale la copii. Iata cazul unui bebelus de 6 luni. 

"Sunt destul de rare cazurile. Suntem printre putinii care fac operatii. E un caz venit vineri de la Iasi", a declarat Sorin Tarnoveanu, neurochirurg.

Sunt medici tineri, care s-au intors in tara in primul rand de dragul familiei. Lucreaza din pasiune si-au adus cu ei o regula clara: nimeni nu ia spaga.

"O practicam de la inceput: cei care vin si completeaza echipa lucreaza la fel fara sa primeasca atentii.", spune Sergiu Stoica.

Tocmai de aceea, parintii care vor sa dea bani sunt trimisi catre fundatia spitalului Marie Curie unde din sumele stranse doctorii cumpara cele necesare in sala.

"Instrumentar de endoscopoie, consumabile, chiar si campuri, hemostatice" - Sergiu Stoica.

Tumoarea operata pe creier l-ar fi costat pe bolnav in strainatate 60.000 de euro. In tara a dat de 10 ori mai putin.


VIDEO PROTVPLUS.RO