Dublă prelevare de organe pentru salvarea a șase oameni


Ultimul update: Sambata 22 Iunie 2019 19:39
Data publicarii: Sambata 22 Iunie 2019 19:07
Categorie: Stiri Sanatate

6 pacienţi aflaţi în suferinţa primesc o nouă şansă la viaţă.

Operaţiile de transplant desfăşurate sâmbătă și duminică sunt posibile, după ce famiile a doi bolnavi aflaţi în moarte cerebrală în Timişoara şi-au dat acordul pentru prelevarea de organe.

La Institutul Clinic Fundeni au loc transplanturile de ficat, iar la Cluj cele de rinichi.

Medicii au prelevat azi-noapte organele unui bărbat de 51 de ani, care suferise un traumatism cranio-cerebral. Fiica lui, stabilită în Statele Unite, este cea care şi-a dat acordul pentru prelevare.

Claudiu Macarie, medic primar ATI - Spitalul Judeţean Timişoara: ''Aparținatoarea pacientului din seara aceasta a venit din străinătate unde evident cultura medicală în ceea ce priveşte prelevarea de organe este mult mai avansată.''

Ficatul a ajuns la Fundeni, unde a fost transplantat unui bărbat în vârstă de 56 de ani care avea nevoie urgentă de această operaţie.

Adriana, fiica pacientului transplantat: "Era totul sau nimic., dacă nu apărea ficatul acum putea să se ajungă la deces. Mulţumesc familiei donatoare, este un dar de la Dumnezeu să poţi să faci un asemenea gest într-un astfel de moment.''

Rinchii prelevaţi au fost trimişi la Cluj, unde în cursul zilei au fost operaţi 2 bolnavi dependenţi de dializă.

În această noapte, la Timişoara, va avea loc o altă prelevare de organe. Un bărbat de 58 de ani a intrat în moarte cerebrală în urma unei rupturi de anevrism. Sii de la el vor fi prelevaţi rinichii şi ficatul.

Urmatorul transplant de ficat va avea loc la Institutul Clinic Fundeni duminică dimineaţă. De această dată o femeie va primi o nouă şansă la viaţă. Ficatul a fost prelevat tot de la un donator din Timișoara.

Alte două transplanturi renale se vor face duminică la Cluj.

Vatachki Guenadiy - coordonator echipa de prelevare multiorgan Fundeni: "Donarea este un gest profund umanitar şi este admirabil ce au făcut rudele acestor donatori pentru aceşti pacienţi care vor fi salvaţi "

De la începutul anului şi până acum în România s-au făcut 84 de transplanturi.

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

O nouă șansă la viață pentru un tânăr din Barcelona. A primit o inimă din plastic
Reacția Sorinei Pintea la dezvăluirile privind transplantul lui Arșinel
De ce se fac tot mai puține transplanturi în România. ”De 3 ani de zile sunt pe oxigen”
VIDEO PROTVPLUS.RO