Dramele copiilor dependenti de dializa. Cum se transforma viata intr-o lupta pentru supravietuire

16-12-2013 19:23

In tara noastra, copiii care fac dializa nu sunt o prioritate. Nici pentru unii investitori privati si nici pentru Ministerul Sanatatii, care aloca prea putini bani pentru aparatele de dializa la domiciliu.

In aceste conditii, minorii merg pe unde apuca, la sute de kilometri distanta. Si uneori nu mai pot ajunge la scoala, asa ca renunta cu totul la ea ca sa ramana in viata.

Ziua de tratament a Ancai a inceput, de fapt, in puterea noptii, in satul Simnicul de Sus, cand ambulanta a ajuns la poarta ca sa o duca la dializa. Mereu face tratamentul cu ursuletul in brate.

"Noi plecam noaptea la 2 de acasa si ne intoarcem dupa masa la 5. Ziua e terminata. Ea face ore dimineata si n-are cum sa mearga la scoala", declara mama fetei.

Si Mitica face de la 8 ani dializa la spitalul Fundeni din Capitala. Parintii au sperat mereu ca va aparea un compartiment de tratament pentru copii mai aproape de casa.

Acum, baiatul e in pericol sa piarda anul scolar. A lipsit prea mult, iar unii profesori n-au inteles ca elevul merge la Bucuresti pentru ca depinde de programarea la dializa.

In Romania sunt numai 4 centre specializate in hemodializa copiilor - la Bucuresti, Institutul Clinic Fundeni si Spitalul Marie Curie; la Iasi si la Cluj Napoca. Numai centrul din Cluj este privat, pentru ca serviciul a fost externalizat. In lipsa altor alte variante sunt pacienti care, de 3 ori pe saptamana, vin de la 400 de km distanta pentru tratamentul care ii mentine in viata.

La Stefi, problema educatiei s-a transat de doi ani: "Nu merg la scoala". N-a mai recuperat materia si invata acum sa citeasca de la medici si asistente. O solutie pentru o parte din cei 1500 de copii romani bolnavi de rinichi ar fi dializa facuta acasa, cu ajutorul unor dispozitive automate care filtreaza sangele noaptea, in timp ce pacientul doarme. Scolarul ar avea astfel intreaga zi libera.

Ministerul Sanatatii nu a raspuns in cat timp putem spera sa apara noi centre de dializa pentru copii. Sau cand vor fi suficienti bani pentru ca micii pacienti sa scape de cosmarul dializei fixe si sa primeasca inapoi dreptul la educatie.


VIDEO PROTVPLUS.RO