Dosarul electronic de sănătate este funcțional. Cum vă puteți accesa datele medicale de acasă
Dosarul electronic de sănătate este funcțional, anunță autoritățile. Este acel document on-line care cuprinde istoricul medical al unei persoane și poate fi extrem de util, mai ales în cazul, situațiilor de urgență.
Doctorii pot vedea dacă, pacientul are alergii ori ia un tratament, care nu este compatibil cu alte medicamente ce trebuie administrate. Deocamdată doar medicii, care au contract, cu Casa Națională de Asigurări de Sănătate pot introduce, datele în sistem. Iar dacă, aveți nevoie vă puteți accesa, dosarul și de acasă.
În dosarul electronic pot fi trecute toate informațiile medicale: consultații, analize, internări, intervenții chirugicale. Acestea sunt introduse de medicul de familie sau de orice medic specialist care are contract cu Casa Națională de Asigurări de Sănătate și primește acces la dosar. Informațiile sunt securizate, iar doctorii spun că dosarul electronic de sănătate este un instrument extrem de important.
Alegeri 2024
18:39
USR acuză: Ministrul de Interne folosește poliția pentru a-i sancționa pe fanii lui Lasconi pentru mesajele de pe Facebook
16:55
Alegeri prezidențiale 2024. USR depune plângere penală pentru fraudă la vot în diaspora, în primul tur al alegerilor
16:47
Vasile Bănescu, despre prezidențiale: ”Ar fi o imensă rușine să validăm golani agresivi cu privire bovină”. Mesaj cu tâlc
14:48
Alegeri prezidențiale 2024. Poliţiştii au fost sesizaţi cu privire la 189 posibile incidente electorale
Cristiana Rotaru, medic primar medicină de familie: ''Pentru identificarea corect a istoricului medical al paciectului. Dacă uită să spună ceva sau în situaţii limită când nu poate să comunice. Este foarte important şi nu presupune muncă în plus pentru medic''
Dacă mergeți la o clinică privată care nu are contract cu Casa va trebui să îi spuneți doctorului de familie să vă introducă în dosar investigațiile realizate acolo.
Dosarul electronic poate fi accesat de pe orice calculator dacă îi cereți medicului de familie un cod securizat, cu care să vă puteți loga.
'Există în dosar și o secțiune cu informații medicale de urgență, care poate fi accesată de medici fără acordul pacientului. Acolo sunt trecute documentele medicale din ultimele 6 luni, dar și alte informații pe care fiecare persoană dorește să le facă accesibile: grupa de sânge, alergii, afecțiuni cronice, dacă a suferit un infarct sau un avc sau a trecut printr-un transplant. Toate acestea sunt utile într-o situație de urgență, de pildă când o persoană ajunge la camera de gardă și este inconștientă.
Datele medicale pot fi anonimizate. Atenţie însă, odată ce aţi luat această decizie, informaţiile nu mai pot fi recuperate.
Mihaela Tănase, purtătorul de cuvânt al CNAS: ''Aceste acte medicale nu mai pot fi atribuite unei persoane, ele sunt folosite în sistem doar ca date statistice / tocmai de aceea recomandăm ca atunci când o persoană decide să-şi anonimizeze datele din propriul dosar de sănătate să îşi salveze într-un fişier toate aceste informaţii care poate îi sunt de folos în viitor''.
Autoritățile vor ca în viitor să extindă dosarul electronic pentru toti medicii din sistemul privat de sănătate. Pana acum, spun cei de la CNAS, au fost constituite peste 13,3 milioane de dosare electronice de sănătate, la care au contribuit cu informații 27.219 medici.