Dieta Rina. Care sunt regulile și secretele pentru a slăbi cu dieta Rina
Dieta Rina este o cură de slăbire bazată pe principii de disociere alimentară, care promite pierderea în greutate prin alternarea alimentelor consumate pe parcursul a patru zile.
Iată care sunt principiile de bază ale dietei Rina, cum funcționează aceasta și care sunt pericolele la care ne expunem dacă alegem să pierdem kilogramele în plus cu ajutorul acesteia.
Principiile de bază ale dietei Rina
Dieta Rina promite că în termen de 90 de zile vei obține corpul la care visezi. Este important de precizat încă de la început că persoanele care vor să urmeze acest regim alimentar trebuie să ceară sfatul medicului, fiindcă există și anumite riscuri.
De asemenea, este important ca înainte de a ține acest regim să vă faceți analizele, pentru a vedea dacă dieta Rina este potrivită pentru dumneavoastră.
Adepții acestei diete pot pierde între 15 și 20 de kilograme în decursul celor 90 de zile, chiar consumând alimente despre care știm deja că îngrașă, cum ar fi paste, pâine, ciocolată sau clătite. Dieta Rina susține că va modifica metabolismul, determinându-l să ardă caloriile într-un mod diferit.
Programul de 90 de zile al dietei Rina presupune repetarea a patru zile de alimentație disociată, în care se consumă diverse tipuri de alimente și nutrienți. Aceste zile sunt denumite generic de creatorii dietei ca ziua de proteine, amidon, carbohidrați și vitamine. La fiecare 28 de zile (7 cicluri), este inclusă o zi de detoxifiere completă, în care se bea doar apă, potrivit absfly.com.
Principiul din spatele acestui regim disociat constă în facilitarea digestiei. Organismul procesează în mod diferit proteinele, amidonul și carbohidrații, iar în timpul unei digestii mixte, acesta este suprasolicitat. Consumând alimente dintr-o singură categorie pe parcursul unei zile, digestia va fi mai rapidă și mai eficientă.
Dieta Rina acoperă toate grupele alimentare și include zile dedicate aportului de vitamine în cantități cât mai mari, contribuind la un stil de viață sănătos. După cele 90 de zile, metabolismul se va adapta la această abordare, facilitând menținerea greutății dorite.
Cum funcționează dieta Rina
Dieta Rina funcționează prin alternarea alimentelor în funcție de tipul lor nutrițional pe parcursul a patru zile. Acest lucru permite organismului să digere și să absoarbă în mod eficient nutrienții, fără a depune excesul sub formă de grăsime. Prin urmare, se produce o pierdere în greutate, deoarece organismul utilizează energia stocată sub formă de grăsime pentru a compensa deficitul caloric.
Beneficiile Dietei Rinaî
Toate dietele, indiferent de cât de bune sunt, vor primi atât critici, cât și laude. Cu toate acestea, potrivit Nutridieta.com, beneficiile Dietei Rina nu ar trebui ignorate. Iată care sunt acestea:
Desparte corect grupele alimentare, astfel încât organismul să înceapă să disocieze alimentele, crescând metabolismul și făcându-l să ardă mai multe calorii.
► Această dietă poate fi ultima pe care o urmezi dacă o respecți conform pașilor recomandați.
► Vei pierde kilogramele din zonele cele mai dificile, precum brațe, abdomen, fese, șolduri și picioare.
►Cu ajutorul acestei diete, dar și a mișcării fizice, vei obține un corp suplu și frumos.
►Această dietă este destinată adulților care doresc să slăbească.
►Nu are efect de rebound (reîngrășare).
►Nu provoacă deficiențe nutriționale.
Dieta Rina pe zile
Pentru a obține rezultatele dorite, dieta Rina trebuie ținută timp de 90 de zile. Dar în acest interval de timp, se rotesc alimentele consumate în cele patru zile diferite.
Dieta Rina – ziua 1
Ziua 1 a dietei Rina este dedicată consumului de proteine. În această zi, se recomandă consumul de carne slabă, pește, ouă, lactate degresate și leguminoase. De asemenea, este important să se consume o cantitate suficientă de apă, pentru a menține hidratarea și pentru a facilita eliminarea reziduurilor produse de descompunerea proteinelor.
Dieta Rina – ziua 2
Ziua a doua a dietei Rina se concentrează pe consumul de amidon. Alimentele bogate în amidon, cum ar fi cartofii, cerealele integrale, orezul și legumele, sunt cele pe care trebuie să vă concentrați în această zi. Se recomandă evitarea consumului de proteine și limitarea consumului de grăsimi în această zi, pentru a permite organismului să se concentreze pe digestia și absorbția amidonului.
Dieta Rina – ziua 3
Ziua a treia a dietei Rina se axează pe consumul de carbohidrați. În această zi, alimentele precum fructele, legumele și cerealele integrale sunt permise. Ca și în cazul de mai sus, se recomandă evitarea alimentelor bogate în grăsimi și proteine pentru a permite organismului să se concentreze pe digestia și absorbția carbohidraților.
Dieta Rina – ziua 4
Ziua a 4-a a dietei Rina este ziua vitaminelor. În această zi se recomandă consumul de fructe și legume proaspete, bogate în vitamine și minerale esențiale pentru sănătatea organismului.
Rețete pentru dieta Rina pe zile
În cadrul acestei diete, micul dejun se ia între orele 08:00-12:00 și se bazează pe consumul de fructe, indiferent de categoria alimentară permisă în acea zi. Poți mânca fructe în orice combinație, fie ca atare, fie sub formă de smoothie, fresh sau compot fără zahăr. În cazul în care ți se face foame, poți mânca fructe la fiecare 2 ore până la prânz.
În cazul în care ești genul de persoană care nu își poate începe ziua fără o cafea, poți consuma una preferabil fără zahăr sau îndulcită cu puțină miere. Iată câteva idei de meniuri pentru dieta Rina, conform Diete.club.
De asemenea, la fel ca în cazul majorității dietelor de slăbit, cina se ia cel mai târziu la ora 20.00, dar ideal este ca ultima masă să fie în jur de ora 18.00.
Rețete pentru ziua 1 – proteine
Micul dejun poate fi consistent în fructe. Poți consuma fructe ca atare, sau sub diferite forme, fără zahăr.
Prânzul poate consta în pulpe de pui (fără piele) cu legume, precum vinete, dovlecei, ciuperci la grătar și salată de roșii, ceapă și castraveți. Poți mânca și o felie de pâine. Mai poți consuma, de asemenea, piept de pui/curcan la grătar, frigărui de pui/curcan, pui la cuptor, coste sau cotlet de porc la grătar/cuptor, carne de vită la grătar/cuptor/fiartă, tocană de vită sau dovlecei umpluți cu carne tocată la cuptor.
Prânzul se servește între orele 12:00-14:00, la minimum 2 ore după ultima gustare de fructe.
Cina va consta în jumătate din meniul de la prânz, fără pâine sau supă de legume, servită între orele 18:00-20:00.
Rețete pentru ziua 2 – amidon
Mic dejun- fructe proaspete sau uscate;
La prânz puteți consuma ardei umpluți cu orez și o salată de roșii, ceapă și castraveți. Ca și în ziua de proteine, poți servi o felie de pâine și un bol de supă clară de legume. Alte idei pentru această zi sunt: pilaf de orez cu legume, mâncare de spanac cu orez (fără ouă sau lapte), sarmale cu orez și ciuperci (rețetă de post), supă de roșii cu orez sau ciorbă de urzici cu orez, pilaf de quinoa cu legume, salată rece de quinoa cu crudități.
Ca și în cazul de mai sus, Cina va fi jumătate din meniul de la prânz, servită între orele 18:00-20:00, dar fără pâine sau supă clară de legume și la cel puțin 3 ore după masa de prânz.
Rețete pentru ziua 3 – carbohidrați
Mic dejun- fructe proaspete sau uscate;
La prânz, poți consuma paste fără ou cu sos de roșii (fără carne, parmezan sau alt tip de brânză). Mai poți mânca pizza cu legume, shaorma vegetariană, burger vegan, paste cu ciuperci și supă de gulii cu tăiței.
Prânzul se servește între orele 12:00-14:00, la minimum 2 ore după ultima gustare de fructe.
Cina constă în jumătate din meniul de la prânz și se servește între orele 18:00-20:00, la cel puțin 3 ore după masa de prânz.
În această zi poți savura ceva dulce la cină, renunțând la meniul de la prânz și alegând o clătită cu miere și 3 pătrățele de ciocolată neagră sau alte deserturi precum o felie de tort, un muffin, paste fără ou cu zahăr, pesmet și scorțișoară, biscuiți, turta dulce sau gogoși.
Rețete pentru ziua 4 – vitamine
Pe parcursul acestei zilei, la micul dejun, prânz și cină se vor consuma doar fructe, legume, semințe și nuci. Nu se ține cont de cantitate ori calorii.
Pericolele prezentate de Dieta Rina
Orice dietă are atât beneficii, cât și riscuri. De aceea este important consultul unui medic specialist. Iată care sunt riscurile la care ne expunem atunci când ținem dieta Rina, conform Healthline.com:
►Dificultăți nutriționale
►Unul dintre principalele riscuri ale dietei Rina este că, din cauza faptului că alimentele sunt disociate, poate fi dificil să ne asigurăm că obținem toți nutrienții necesari. Deși dieta include toate grupele alimentare, faptul că acestea sunt consumate separat în diferite zile poate duce la dezechilibre nutriționale și deficiențe.
►Probleme digestive
Separarea alimentelor în funcție de tipurile de macronutrienți poate crea dificultăți digestive pentru unele persoane. De exemplu, consumul exclusiv de proteine într-o zi ar putea cauza constipație, în timp ce consumul exclusiv de carbohidrați în altă zi ar putea provoca diaree.
►Riscul de a dezvolta tulburări alimentare
Dieta Rina promovează o abordare strictă și riguroasă a alimentației, ceea ce poate fi nesănătos pentru unele persoane, în special cele predispuse la tulburări alimentare.
►Riscul de a pierde masă musculară
Deși dieta Rina promite pierderea în greutate, nu garantează că această pierdere va fi doar de grăsime. De fapt, poate duce la pierderea masei musculare, mai ales dacă nu se consumă suficiente proteine în timpul zilelor de proteine.
►Riscul pentru sănătatea inimii
Un regim alimentar cu un consum ridicat de proteine animale și grăsimi saturate, așa cum este dieta Rina în zilele de proteine, poate crește nivelul colesterolului și poate contribui la dezvoltarea bolilor de inimă.
►Stresul asupra rinichilor
Consumul excesiv de proteine poate pune presiune pe rinichi, ceea ce ar putea duce la probleme renale pe termen lung.
Așadar, deși informații despre Dieta Rina se pot găsi peste tot, trebuie să consultăm un specialist înainte de a ne apuca de ea, pentru a face lucrurile corect și cât mai sănătos pentru organismul nostru.