De ce trebuie să mâncăm urzici. Beneficii despre care nu știai
Urzica a fost un aliment de bază din cele mai vechi timpuri. Se spune că egiptenii antici o foloseau pentru a trata artrita și durerile de spate, iar romanii o frecau pe piele pentru a se încălzi.
Studiile au aratat beneficiile pentru sănătate pe care le au urzicile. Iată câteva dintre acestea.
Conțin foarte mulți nutrienți
Frunzele și chiar și rădăcina urzicii conțin o mulțime de nutrienți, precum: vitaminele A, C, K și câteva vitamine B și minerale precum calciu, fier, magneziu, fosor, potasiu și sodiu. Urzicile mai conțin acid linoleic, acid oleic, acid palmitic, toți aminoacizii necesari organismului, kaempferolul (cunoscut și sub numele de robigenină), acid cafeic, quercetină, beta caroten, luteină și luteoxantina, conform HealthLine.
Mulți dintre acești nutrienți acționează ca antioxidanți în corpul nostru, care ajută la apărarea celulelor împotriva radicalilor liberi. Radicalii liberi pot dăuna organismului provocând o mulțime de afecțiuni, precum cancer, sau sporind procesul de îmbătrânire. Și extractul de urzică poate crește nivelul de antioxidanți din sânge.
În urzici se găsesc o varietate de compuși care pot reduce inflamațiile din corp. În cadrul studiilor realizate pe animale, urzica a redus nivelurile de hormoni inflamatori multipli, interferând cu producția lor. În cadrul studiilor realizate pe oameni, aplicarea unei creme de urzică sau consumul de produse din urzică a dus la ameliorarea afecțiunilor inflamatorii, cum ar fi artrita.
Urzicile sunt foarte bune pentru prostată sau în caz de rinită alergică
Peste 50% dintre bărbații de peste 51 de ani au prostată mărită, denumită hiperplazie benignă de prostată (HBP), care poate duce la disconfort în timpul urinării. Câteva studii au sugerat că urzicile pot ajuta la tratarea HBP.
Alte studii au indicat faptul că urzicile sunt eficiente și pentru rinita alergică, cunoscută și ca febra fânului. Cercetările au indicat faptul că extractele de urzică pot inhiba inflamația care poate declanșa alergiile sezoniere.
De asemenea, urzicile pot să scadă tensiunea arterială. Planta poate stimula producția de oxid nitric care acționează ca un vasodilatator. Vasodilatatoarele relaxează mușchii vaselor de sânge, ajutându-i să se lărgească. Mai mult, urzicile au compuși care pot acționa ca blocanți ai canalelor de calciu, care relaxează inima prin reducerea forței contracțiilor.