Excesul de zahăr din sânge scade elasticitatea vaselor de sânge și le face să se îngusteze. Ce recomandă specialiștii
Excesul de zahăr din sânge scade elasticitatea vaselor de sânge, le face să se îngusteze. Împiedică astfel fluxul sanguin normal. Fenomenul crește riscul de hipertensiune arterială și deteriorează vasele de sânge mari și mici.
Drumul îngust, plin de gropi, este ultima etapă a bolii numite atero-scleroză. Adică depuneri grase în vasele de sânge. Le vor bloca. Așa apare infarctul de miocard ori accidentul vascular cerebral. Atero-scleroza nu se declanșeaza peste noapte.
Vedem prima oară cum stratul interior al vaselor de sânge face mici răni. Colesterolul din sânge întâlnește aceste răni. Ne explică medicul cardiolog intervenționist Iulian Călin.
Alegeri 2024
17:07
Alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi, luptă strânsă pentru locul doi - sondaj la comanda USR
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
Dr. Iulian Călin, cardiologie intervențională: „Colesterolul ca să fie rău trebuie să intre sub această peliculă, sub acest endoliu. Noi îl fisurăm. Spre exemplu, fumatul fisurează foarte mult”.
Fumatul este o boală cronică. Răni în peretele vascular face și hipertensiunea netratată ori glicemia prea mare, de asemenea, netratată.
Andreea Groza: „Așa arată celulele imunitare numite macrofage. Odată ce simt că interiorul vaselor de sânge au răni, vin să le repare și să elimine colesterolul din vas, un intrus. În luptă sunt, însă despașite și inflamația ramâne permanentă”.
Dacă fumatul se menține, dacă hipertensiunea nu este tratată, dacă hiperglicemia nu este tratată.
Dr. Iulian Călin, medic cardiologie intervențională: „Se vor transforma în ceva mai rău, celule spumoase, ele manâncă colesterolul și devin pro-inflamatorii și apare boala inflatorie numită ateroscleroza, care se autointreține”.
Livia Trașcă medic specialist cardiolog: „Inflamația crează instabilitate, pe de altă parte atrage colesterolul și pe de altă parte favorizează formarea unui cheag de sânge pe placa respectivă, astupă vasul. Fumatul e ca un fierăstrău care vine pe placa de colesterol, o rupe, se formează un cheag de sânge”.
Aveți colesterol LDL mare, dar fară alți factori de risc, fumat, hipertensiune, diabet. Acesta nu se tratează cu medicamente. Aveți grijă să vă mișcați și să mâncați corect. Aveți colesterol mare și factori de risc asociați, veți lua medicamente numite statine.
Celula hepatică. Aici găsim receptori care preiau colesterolul rău, LDL, și reduc cantitatea care circulă în sânge. Medicamentele numite statine măresc numărul receptorilor. Celula hepatică va fi capabilă să extragă mai mult colesterol din sânge. Tratamentul este pentru toată viața.
Dr. Livia Trașcă: „Medicația pentru colesterol stabilizează plăcile deja formate, colesterolul deja depus pe artere”.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: doctor de bine, andreea groza, colesterol,
Dată publicare:
04-12-2022 10:34