Cât costă un kilogram de urzici în piețele din Capitală. Este mai scump decât unul de carne de porc
Iarna blândă a fost un bun aliat pentru fermierii care cultivă salată, ridichi, spanac, ori ceapă verde. Temperaturile ridicate au ajutat plantele să crească mai repede și mai bogate, iar acum tarabele sunt pline.
Agricultorii se așteaptă ca inclusiv castraveții din solarii să apară în două, trei săptămâni. Și verdețurile din pădure au răsărit mai repede. Urzicile sunt deja la vânzare, însă costă enorm.
Deși în mod normal erau culese la finalul lunii martie sau chiar în aprilie, urzicile au răsărit deja în păduri. O femeie le aduce în piață încă de la jumătatea lunii februarie.
Comerciant: „Sunt aproape de gătit. Ia uitați-le cât sunt de curate. Și vine lumea. Ia câte o punguță, la kilogram. Erau mai scumpe acum vreo săptămână, două săptămâni. Acum s-au mai înmulțit și s-au mai ieftinit. Acum sunt cu 25, am vândut și cu 30, și cu 40 (n.r. lei).”
În alte piețe din București, un kilogram de urzici costă și 50 de lei. Practic sunt mai scumpe decât un kilogram de cotlet ori unul de pulpă de vită.
„De 10 lei. Sunt gata curățate, sunt curate și arată chiar foarte bine. De regulă îmi place să culeg eu urzicile, dar acum, dacă sunt gata culese și am văzut că sunt și de pădure, am preferat să iau de aici”, spune un cumpărător.
Cu o lună mai devreme decât era normal a răsărit și leurda.
„Au ieșit mai repede că nu a fost zăpadă, dar a dat ploița asta bună și le-a forțat. Și au ieșit și ele. Că altfel, abia se vedeau din pământ”, spune un alt cumpărător.
Iarna caldă a ajutat inclusiv verdețurile din sere și solarii să răsară mai repede. Așadar, găsim acum peste tot în piață salată verde, ridichi ori ceapă. Prețurile nu s-au modificat față de anul trecut, iar o legătură se vinde cum minimum doi lei.
Cum iarna a fost neobișnuit de caldă, fermierii au acum solariile bogate. Plantele au crescut mai repede, ceea ce înseamnă că vor avea mai multe cicluri de producție. Cererea e mare, mai ales că a început și postul. Dintr-un depozit din Chiajna, de pildă, pleacă spre clienți, în această perioadă, lăzi întregi de salată, ceapă verde, dar și frunze de muștar ori alte verdețuri.
Ioana Pantelimon, managerul companiei: „Avem un website în care se plasează toate comenzile și noi livrăm a doua zi, cu temperatură controlată, cu mașinile noastre pe toată raza Bucureștiului și Ilfovului. Deci ajung repede la client și foarte proaspete. Fermierii le aduc la noi de trei, patru ori pe săptămână în perioada asta, ne aprovizionăm.”
Ca să crească producția, Ministerul Agriculturii a cuprins anul trecut în programul "Tomata" și salata, spanacul și ceapa verde, pentru care s-au dat între 1000 și 3000 de euro pentru fiecare hectar cultivat.