La fiecare 9 minute un pământean moare de cancer de piele. Iar boala poate apărea ca urmare a expunerii prelungite la soare.  

Pe lângă radiațiile ultraviolete și problemele din copilărie pot avea efecte negative. Pielea are memorie și leziunile nu mai dispar. În cadrul campaniei ''kilometrajul UV'', care se desfășoară în toată țara, oamenii pot să își verifice gratuit alunițele de pe corp ori alte probleme ale pielii.

Soarele este cel care ne dă vitamina D, însă razele ultraviolete îmbătrânesc pielea, o îngroașă și o face să îşi piardă din elasticitate mai repede. Expunerea îndelungată poate duce la probleme grave precum vase de sânge mărite și cancere de piele.

Amalia Anghel, medic dermatolog: ''Toate acest modificări pe care radiația ultravioletă le induce în pielea noastră nu vor mai fi uitate de către tegument. Se produc noiște modificări în AND-ul celular, arsura chiar și în copilărie crește riscul de melanom. Pilea nu mai uită niciodată, iar expunerea cronică cumulativă crește riscul pentru celelalte cancere cutanate. Crema trebuie aplicată înainte de expunere cu 30 de minute şi reaplicată la 2-3 ore pe zonele expuse”.

Studiile arată că 8% din populație suferă de o afecțiune a pielii cu potențial precanceros. Iar specialiştii spun că 1 din 5 persoane cu mai mult de 100 de aluniţe pe corp face o formă de cancer al pielii numita melanom.

Pentru a învăța oamenii să își verifice în mod regulat pielea, Societatea Română de Dermatologie începe o campanie de screening.

Alin Nicolescu, Societatea Română de Dermatololgie: ''Leziunile cutanate nu au simptomatologie și tendința este să spui că o am dintotdeauna, nu îi fac nimic, nu mă deranjează. Cancerul cutanat este cea mai frecventă formă de cancer o statistică arăta ca la fiecare 9 minute, în lume, moare un om de melanom''.

Campania se va desfăşura şi pe litoral, dar şi în cadrul mai multor maratoane.