Scene surprinse intr-un spital din Romania. Inconstienta pacientilor poate cauza infectii intraspitalicesti extrem de grave

07-12-2015 18:33


Infectiile intraspitalicesti fac zeci de victime in fiecare an, in Romania. In spatele acestui bilant trist nu stau insa numai greselile personalului medical si lipsa de fonduri. La fel de vinovati sunt si unii dintre pacienti sau rudele lor.

Multi nu respecta normele de igiena elementara. Fumeaza in locuri strict interzise, arunca diverse gunoaie pe holuri si circula prin saloane imbracati de strada.

Pe holul Spitalului de Urgenta din Galati, la intrarea in sectia de ortopedie, un barbat care se sprijina intr-o carja isi aprinde linistit o tigara. Pijamaua tradeaza faptul ca este pacient si, cu toate acestea nu pare sa se fereasca. Un altul procedeaza la fel.

Reporter: V-am vazut ca fumati mai devreme.
Pacient: Fumez eu?
Reporter: V-am vazut mai devreme ca fumati.
Pacient: Nu fumez eu.
Reporter: Stiti ca riscati o amenda?
Pacient: Nu am fumat eu.

Holurile spitalului sunt de altfel pline de afise care anunta ca fumatul este interzis, dar si de chistoace, pahare de plastic si alte gunoaie aruncate pe scari, in zona lifturilor ori sub calorifere.

Reporter: Stiti ca nu aveti voie sa fumati in spital, doamna?
Pacienta: Aaaa. M-ati gasit pe mine.
Reporter: Da, dar ca pacient puteti sa aduceti microbi inauntru.
Pacienta: Stiu.

Conducerea spitalului isi recunoaste neputinta: firma de paza nu are suficienti oameni care sa alerge pe fiecare etaj.

Alina Marin, consilier juridic Spitalul Clinic de Urgenta Galati: "Legislatia in vigoare nu ne permite sa externam acesti pacienti din singurul motiv ca au fumat in incinta unitatii. Din pacate, in prezent, normele legale nu ne acorda si prerogativa de a aplica sanctiuni."

Pe hartie, legea spune ca amenzile sunt cuprinse intre 100 si 500 de lei.

La Clinica de Oftalmologie a Spitalului Judetean din Cluj, la etajul cu saloanele sectiei de femei, exista o singura toaleta pe care trebuie sa o foloseasca toate pacientele. Locul arata deprimant: pereti scorojiti, calorifere ruginite si defecte dar si multa mizerie. Multi dintre cei care intra in acest spatiu sinistru nu au botosei de protectie.

Conducerea spitalului, care a modernizat o parte din unitatea medicala, recunoaste situatia si spune ca si aceasta sectie va fi renovata.

Monica Costin, director ingrijiri medicale Spitalul Judetean Cluj: "Sectia de oftalmologie functioneaza cu autorizatie sanitara care vizeaza igienizarea grupurilor sanitare de la etajele unu si doi, lucruri care se vor rezolva anul viitor."

Potrivit unor studii internationale, respectarea regulilor de igiena in institutiile sanitare ar salva mii de vieti in fiecare an, in toata lumea.
 

VIDEO PROTVPLUS.RO