Cum arată cele 5 paturi pentru marii arși, inaugurate la Iași de ministrul Sorina Pintea
După 8 ani de când au început lucrările de reabilitare și dotare, Clinica de Chirurgie Plastică și Arsuri din Iași a fost inaugurată.
Vedeți mai multe imagini în GALERIA FOTO de la finalul articolului!
Unitatea va funcționa în cadrul Spitalului Sfântul Spiridon și are 20 de paturi, dintre care 5 pentru marii arși.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Până acum, toate cazurile de arsuri grave din Moldova erau transferate către București, dar numai dacă unitățile din Capitală aveau locuri libere.
Noua clinică are un spațiu generos de 2500 de metri și a fost dotată cu aparatură de ultima generație. Ce-i drept, au trecut 8 ani au fost 17 amânări până la momentul inaugurării, unde a fost prezentă și Sorina Pintea, ministrul interimar al Sănătății.
Sorina Pintea: ”Este o normalitate de care ar trebui să ne bucurăm mai des, sigur, nu e normal să renoveze, să dotezi în 8 ani de zile.”
Investiția s-a ridicat la peste 50 milioane de lei, iar fondurile au fost de la Banca Mondială și de la bugetul de stat.
O echipă întreagă de medici au fost la cursuri de specializare în Franța. Alți 20 de specialiști urmează să ajungă la Paris, pentru ca tot personalul să fie instruit.
Theodor Stamate, șef clinică chirugie plastică: ”Fără o instruire adecvată nu putem folosi aparatura modernă cu care este instruită clinica, au plecat până acum 20 de persoane și o să mai plece.”
Petru Huțanu, asistent șef în bloc operator aparat de anestezie: ”Avem injectomate, au fost momente când nu am mai sperat că voi ajunge să lucrez într-un mediu foarte bine dotat, pentru că lucrurile se mișcă cum se mișcă.”
Conducerea spitalului susține că cele mai multe obstacole au fost de natură birocratică.
Ioan Barliba, manager Spitalul Sfântul Spiridon: ”Acest obiectiv a început să se nască în urmă cu 8-9 ani. A durat foarte mult, dar nu mai stăm să vedem de ce. Important este că am ajuns în acest moment.”
Ministrul Sorina Pintea: ”Se respectă toate circuitele, există filtre de aer în saloanele pentru marii arși. Eu am declarat că nu voi merge la nicio deschidere dacă mâine nu va putea intra primul pacient.”
Reabilitarea și consolidarea clădirii în care vor putea fi tratați marii arși au început în 2011 și s-au terminat 5 ani mai târziu. Trei ani, clinica a fost ținută închisă, din lipsa aparaturii medicale.
Lucrările de construcție și amenajare ale secției au fost finanțate de Ministerul Sănătății și au valoarea totală de 40 milioane de lei.
La începutul anului 2018 au fost inițiate de Ministerul Sănătății, în cadrul proiectului finanțat de Banca Mondială, și procedurile pentru achiziția echipamentelor necesare dotării centrului de la Spitalul Clinic Județean de Urgență „Sf. Spiridon” Iași, precum și a altor 3 centre naționale (Timișoara, SJU Bagdasar Arseni București și SCUC Grigore Alexandrescu București).
În acest sens au fost realizate mai multe licitații, iar la începutul lunii octombrie 2019 a fost finalizată livrarea, instalarea și instruirea personalului pentru utilizarea tuturor acestor echipamente.
Secția inaugurată miercuri la Iasși a fost dotată cu principalele 34 tipuri de echipamente, respectiv paturi, monitoare, ventilatoare, ecografe, module de infuzie/perfuzie, microscop, dermatom, instrumentar chirurgical, etc.
Valoarea totală a echipamentelor achiziționate este de 11,5 milioane lei.
Tot prin programul Băncii Mondiale și cu sprjinul ambasadei Franței și al centrelor de profil din Franța, la începutul anului 2019, 5 cadre medicale de la noul centru din Iași (medici de anestezie – terapie intensivă, chirurgi plasticieni, asistente medicale) au beneficiat de stagii de pregătire în domeniu în centre de mari arși din Franța. De asemenea, a fost agreat cu reprezentanții centrelor de specialitate din Franța ca ulterior operaționalizării centrul să beneficieze de expertiza acestora.
Ministerul Sănătătții mai susține că cele 5 paturi de la Iași ”se adaugă la cele 18 existente în prezent la Timișoara, București și Brașov. Mai sunt și 10 paturi la Spitalul Clinic de Urgență Copii "Grigore Alexandrescu".”
Sursa: Pro TV
Etichete: iași, spital, ministerul sanatatii, arsuri, paturi, marii arsi, sorina pintea,
Dată publicare:
16-10-2019 13:51