Cum arată cea mai modernă Unitate de Primiri Urgențe din ţară, construită la Oradea
În timp ce secţiile de Terapie Intensivă din România sunt controlate, la Oradea este gata cea mai modernă Unitate de Primiri a Urgenţelor din ţară.
Proiectul, finanţat şi de Banca Mondială, a fost demarat în urmă cu doi ani, iar în câteva zile va primi pacienţi.
Nouă Unitate de Primiri a Urgențelor din Oradea, cea mai modernă din tară, a fost construită în prelungirea Spitalului Judeţean, are trei niveluri şi va deservi bolnavi din vestul României.
Medic: "O noutate este faptul că fiecare pacient este separat de toţi ceilalţi. Cei mai grav sunt în aceste boxe cu pereţi retractabili."
Suprafaţa utilă a UPU a crescut, de la 350 la 1.500 de metri pătraţi. Peste 50 de pacienţi pot fi trataţi, în siguranţă, acolo.
Dr. Hadrian Borcea, iniţiatorul proiectului - şef UPU Oradea: "Ne-am concentrat nu atât pe suprafaţă, să fie un UPU mare, ci un UPU funcţional. E un UPU structurat ca şi o ceapă, pacientul fiind în mijloc şi toate resursele necesare - materiale, umane, pentru explorări, investigaţii şi aşa mai departe - sunt concentrate în jurul pacientului."
Dr. Gheorghe Carp, coordonatorul spitalelor din Bihor : "Corespunde tuturor exigențelor secolului XXI, toate fluxurile şi circuitele sunt conform standardelor internaţionale, şi dotarea la fel."
O atenţie deosebită a fost acordată şi măsurilor împotriva incendiilor.
Dr. Hadrian Borcea, iniţiatorul proiectului - şef UPU Oradea: "Este un sistem modern, care conţine mai multe elemente, de exemplu, în partea dreaptă este o uşă de evacuare, în caz de incendiu, care se deschide automat în caz de incendiu."
Investiţia s-a ridicat la aproximativ 32 de milioane de lei. Un ajutor important a venit printr-un program al Băncii Mondiale, de care a beneficiat şi o secţie din Braşov.
Florin Birta, primar Oradea: "58% este asigurată de Ministerul Sănătăţii, 42% este asigurată de Primăria Oradea."
Unitatea de Primiri a Urgentelor are şi un robot de analize medicale, o farmacie digitalizată, o staţie centrală de sterilizare şi un sistem performant de decontaminare a bolnavilor. Acolo sunt acum 230 de angajaţi, dar, de anul viitor, numărul lor va creşte.