Cum arată cea mai modernă Unitate de Primiri Urgențe din ţară, construită la Oradea

Ultima actualizare: 17-11-2020 09:47

În timp ce secţiile de Terapie Intensivă din România sunt controlate, la Oradea este gata cea mai modernă Unitate de Primiri a Urgenţelor din ţară.

Proiectul, finanţat şi de Banca Mondială, a fost demarat în urmă cu doi ani, iar în câteva zile va primi pacienţi.

Nouă Unitate de Primiri a Urgențelor din Oradea, cea mai modernă din tară, a fost construită în prelungirea Spitalului Judeţean, are trei niveluri şi va deservi bolnavi din vestul României.

Medic: "O noutate este faptul că fiecare pacient este separat de toţi ceilalţi. Cei mai grav sunt în aceste boxe cu pereţi retractabili."

Suprafaţa utilă a UPU a crescut, de la 350 la 1.500 de metri pătraţi. Peste 50 de pacienţi pot fi trataţi, în siguranţă, acolo.

Dr. Hadrian Borcea, iniţiatorul proiectului - şef UPU Oradea: "Ne-am concentrat nu atât pe suprafaţă, să fie un UPU mare, ci un UPU funcţional. E un UPU structurat ca şi o ceapă, pacientul fiind în mijloc şi toate resursele necesare - materiale, umane, pentru explorări, investigaţii şi aşa mai departe - sunt concentrate în jurul pacientului."

Dr. Gheorghe Carp, coordonatorul spitalelor din Bihor : "Corespunde tuturor exigențelor secolului XXI, toate fluxurile şi circuitele sunt conform standardelor internaţionale, şi dotarea la fel."

O atenţie deosebită a fost acordată şi măsurilor împotriva incendiilor.

Dr. Hadrian Borcea, iniţiatorul proiectului - şef UPU Oradea: "Este un sistem modern, care conţine mai multe elemente, de exemplu, în partea dreaptă este o uşă de evacuare, în caz de incendiu, care se deschide automat în caz de incendiu."

Investiţia s-a ridicat la aproximativ 32 de milioane de lei. Un ajutor important a venit printr-un program al Băncii Mondiale, de care a beneficiat şi o secţie din Braşov.

Florin Birta, primar Oradea: "58% este asigurată de Ministerul Sănătăţii, 42% este asigurată de Primăria Oradea."

Unitatea de Primiri a Urgentelor are şi un robot de analize medicale, o farmacie digitalizată, o staţie centrală de sterilizare şi un sistem performant de decontaminare a bolnavilor. Acolo sunt acum 230 de angajaţi, dar, de anul viitor, numărul lor va creşte.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO