Fabrica BMW care se va deschide în Ungaria va ajuta şi Oradea. Negocierile sunt secrete
O investiție uriașă în industria auto, care urmează să se deruleze într-un oraș maghiar de la granita de vest, va ajuta și economia noastră. Cel puțin 5 firme germane de subansamble pentru autoturisme și-au arătat interesul de a veni la Oradea.
Iar municipalitatea a aprobat deja extinderea unui parc industrial, tocmai pentru a le face loc. Investiția va însemna sute de noi locuri de muncă și taxe mai mari la bugetul local.
Potrivit presei din Ungaria, investiția de peste 1 miliard de euro ar fi trebuit să înceapă încă de anul acesta, în orașul Debrecen.
Deși nimeni nu a pronunțat niciun nume, agențiile de presă au anunțat, în luna mai, că grupul german BMW a amânat construcția fabricii de un miliard de euro din Debrecen, în contextul scăderii cererii, cauzată de pandemie.
Există însă semnale că nemții nu au renunțat la planuri, ci doar le-au amânat. Deși negocierile sunt secrete, faptul că primăria din Oradea a început să amenajeze parcul industrial este un indiciu.
Agenția care se ocupă de dezvoltarea parcurilor industriale a avut mai multe întâlniri cu investitorii interesați, care urmează să furnizeze subansamble pentru un mare producător.
Alina Silaghi, director Agenția de Dezvoltare Locală Oradea: ”Există mai multe companii, în special cele cu capital străin german, care sunt interesate de o nouă locație, o nouă investiție și zona pe care au decis să o aleagă este Oradea. Așteptăm aici investiții de minim 10 milioane de euro, în această nouă locație și crearea a peste 500 de locuri de muncă”.
Investiție de 1,5 miliarde de euro
Economiștii spun că, în condițiile în care fabrica se va deschide, Oradea, ca punct conex de lucru, va deveni extrem de atractivă.
Octavian Dan, consultant economic: "În contextul în care în Debrecen se preconizează o investiție de 1,5 miliarde de euro, este normal ca în orașele din proximitate să vină furnizori de componente pentru acel investitor".
Mădălina Dupir, specialist Resurse Umane: "Va fi bine și pentru piața muncii, pentru că oamenii vor avea ocazia să experimenteze diferite companii".
Municipalitatea a reacționat imediat.
Florin Birta, primar Oradea: "Am mai avut încă 5,5 hectare, pe care le-am pus la dispoziție și profităm de orice oportunitate, urmărim toate dezvoltările din zonă, atât din țară cât și de peste granițele țării și atunci venim cu un răspuns prompt pentru investitorii care doresc să învestească în Oradea".
Și în județul vecin, Arad, se simte o revigorare a pieței de muncă, iar cererea cea mai mare vine tot din zona industriei auto.
În prezent, în Arad, rata șomajului a ajuns la 2,23 %, sub media națională de 5,3 %.