Ambulanță pentru pacienții Covid unică în România, la Oradea. Cât costă și de ce este specială
O autospecială unică în țară a ajuns la Oradea și va ușura munca echipajelor care transportă bolnavi cu COVID-19.
Ambulanța, făcută la comandă, a fost gândită astfel încât să încapă în același timp doi pacienți. În plus, personalul medical se va bucura de mai multă siguranță.
Vehiculul va fi dat în folosință în câteva zile.
"Acesta este unul dintre elementele de noutate, și anume zona în care echipajul se poate echipa și dezechipa de costumele de protecție”.
Autospeciala înlocuiește acele izolete cu care sunt transportați pacienții cu COVID-19.
”Există aceste separatoare, din material transparent, care sunt prevăzute cu mâneci. Practic, personalul medical, după ce a introdus pacientul cu targa pe această cale, nu mai intră în contact direct cu el".
Costurile pentru această ambulanță unică în România se ridică la aproximativ 200.000 de euro.
Va fi de folos și după depășirea crizei
Banii au fost accesați printr-un program european, iar totul a pornit de la ideea medicilor SMURD din Oradea.
Dr. Hadrian Borcea, șef UPU Oradea: "Nu numai că poate transporta, dar ne permite să acordăm asistență medicală la nivel avansat, practic are dotarea unei ambulanțe de Terapie Intensivă Mobilă, dar pentru doi pacienți concomitent. Este astfel structurată în interior încât să permită o siguranță mai mare personalului. În timp ce lucrează nu intră în contact direct cu pacientul”.
În plus, ambulanța va fi de folos și după depășirea crizei sanitare.
Maior Camelia Roșca, purtător de cuvânt ISU Crișana: "Este foarte important faptul că după depășirea contextului pandemic aceasta autospecială va putea fi folosită eficient în cazul accidentelor și a evenimentelor cu victime multiple".
Modelul de autospecială ar putea fi preluat și de alte Inspectorate Județene de Urgenta, după cum a declarat secretarul de stat Raed Arafat.