Criză de sânge în spitale. Medicii au au fost nevoiți să amâne operațiile
Semnal de alarmă tras de medicii chirurgi: nu există suficient sânge pentru numărul intervențiilor chirurgicale programate. În mai multe unități medicale, doctorii au fost nevoiți să amâne operațiile care puteau fi reprogramate.
La Galați, de exemplu, este criză de sânge grupa A pozitiv.
Doctorul Paul Ichim lucrează la Spitalul Clinic de Urgență din Galați. De câteva zile atrage atenția că nu va mai putea să își facă meseria, din cauza lipsei de sânge. Și, în ultimele două zile, a amânat operații pentru afecțiuni grave.
Alegeri 2024
07:25
Campania electorală s-a terminat. Cele mai marcante momente, de la zboruri private la ferme de troli și acuzații de spionaj
07:08
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A doua zi de alegeri în diaspora. 46.000 de alegători au votat până sâmbătă ora 10:00
21:23
Ciolacu reafirmă că, dacă este ales preşedinte, l-ar desemna premier pe Bolojan şi că îşi doreşte o coaliţie cu PNL
20:58
Marcel Ciolacu este favorit clar pentru câștigarea alegerilor pe platforma pe care s-a pariat masiv în favoarea lui Trump
dr. Paul Ichim, medic chirurg: „Ieri am avut 3 cazuri, pacienți cu patologie complexă, oncologică, grupa A2 pozitiv, nu am avut sânge, stoc, să intru în operație. Astăzi, la fel. Astăzi a intervenit o lipsă și la grupa B."
Una dintre explicațiile acestei situații este faptul că, după pauză din pandemiei, acum a crescut numărul intervențiilor chirurgicale programate în spitale. Altfel spus, pacienții care așteptau să treacă pandemia pentru a-și trata problemele de sănătate ajung acum direct pe masa de operație.
dr. Paul Ichim, medic chirurg: „Patologia diferă față de acum doi ani. E mai gravă. Pacienți decompensați, mai multe cazuri oncologice neglijate. Și normal că solicitarea este mai mare, de sânge, decât era acum doi ani, să zicem. Și acum suntem pur și simplu blocați, nu putem programa la operat, operăm doar urgențele, că acolo e ori-ori."
Numărul donatorilor de la centrele de transfuzii nu este, totuși, mai mic, față de media anilor trecuți.
Dr. Camelia Stoichițescu, dir. Centrul de Transfuzii Galați: "Se constată o cerință mai mare a spitalelor și, pe acest fond, noi ne găsim neputincioși, la un moment dat. Numărul donatorilor s-a menținut constant, avem o medie de 40, 30, depinde. Dar nu reușim să acoperim cerințele. Acum avem o presiune pe A pozitiv."
Donator de sânge: „Se pare că e o lipsă de sânge. Încercăm să ajutăm cât putem, cum putem. Și sperăm să fie de folos. O facem cu gânduri bune și cu speranța că vor salva vieți."
Donatorii de sânge primesc o zi liberă de la locul de muncă, transport gratuit și 7 tichete de masă.