Consultațiile medicale online, o alternativă pentru pacienți. Cum funcționează și cât de eficiente sunt
În încercarea de a afla cu ce boală se confruntă, de multe ori pacienții din România nu știu în ce direcție să o ia. Pot aștepta săptămâni sau chiar luni până când ajung la un specialist.
Telemedicina încă nu funcționează, așa că oamenii se îndreaptă tot mai mult către platformele online dezvoltate de medici, unde primesc îndrumări și le sunt verificate dosarele medicale. Iar numărul acestor platforme este tot mai mare.
Pentru a ușura viața pacienților care nu au timp să aștepte o programare, ori care nu vor să se deplaseze într-un cabinet medical, au fost dezvoltate platforme unde oamenii pot încărca investigațiile medicale. Uneori, în doar câteva ore primesc o evaluare din partea doctorului.
Dan Mitrea, medic neurolog: „Dacă sunt cazuri complexe aproape exclusiv ajung să fie văzute de mai mulți doctori dintr-o dată. Vorbim de cazuri oncologice, neurgenetice, boli rare sau dacă pacientul are mai multe probleme de sănătate. Atunci ar presupune să îl vadă mai mulți oameni din mai multe echipe. Avem medici din toată lumea cu care colaborăm''.
O platformă are la bază o interconectare între sute de doctori din mai multe țări. Așa că, medicii sau pacienții pot cere a doua opinie. Prima evaluare a dosarului este gratuită.
Pe o altă platformă, peste 500 de doctori din peste 40 de specialități stau zilnic de vorbă cu oameni din diverse zone ale țării sau chiar din străinătate. Consultațiile online scurtează foarte mult timpul în care pacientul poate să obțină o opinie medicală.
Dr. Horațiu Ioani, medic neurochirug: „Primește un răspuns de la un medic, uneori în câteva ore dacă e un caz mai puțin complex sau 1-2 zile dacă este un caz mai complex și e nevoie ca medicul să mai discute cu alți colegi. Pacientul poate pune cazul către mai mulți medici din aceeași specialitate pentru a obține mai multe opinii. Principiu să fie cam la jumătate din prețul pe care un medic îl are la un cabinet privat''.
Medicina pe internet este răspândită în multe țări din Europa de ani de zile
Consultațiile online ar ajuta în special pacienții care stau în zone în care nu sunt medici de familie. Sunt sute de localități în toată țara.
Autoritățile spun că telemedicina va fi dezvoltată prin Planul Național de Redresare și Reziliență, iar primul proiect pilot va fi anul viitor, la Târgu Mureș.