Aplicație pentru telemedicină, folosită deja la Cluj. Medicii de la urgențe pot vedea live pacientul

Ultima actualizare: 19-11-2020 19:38

În contextul actual în care infecţia cu SARS-COV2 se răspândeşte într-un ritm alert iar sistemul medical este suprasolicitat, digitalizarea pare să fie o soluţie salvatoare.

De astăzi, prin ordonanţă de urgenţă, telemedicina a devenit oficială şi în ţara noastră. În Cluj-Napoca, specialiştii IT şi medicii au reuşit să dezvolte şi o aplicaţie pentru medicina la distanţă, în principal pentru pacienţii care prezintă simptome uşoare de COVID-19. Poate fi descărcată gratuit iar apelurile sunt preluate de medicii rezidenţi.

- Alo! Bună ziua, UPU Cluj, cu ce vă putem ajuta?
- Bună ziua, de vreo două trei zile am o durere de cap care nu se mai opreşte, mai ales seara nu pot adormi
- Aţi mai avut vreodată asemenea durere de cap, domnul Ionuţ?
- Nu, până acum nu am mai avut.

Așa arată o consultație la distanță prin intermediul platformei. Emanuel se află printre medicii rezidenţi care de acum sunt operatori de la distanţă.

Emanuel Cosmi, medic rezident UPU Cluj: „Vine în sprijinul specialiștilor noştri. Noi le dăm informaţiile pe care le luăm de la pacienţi, integrăm cazul într-un anumit şablon şi ei ne spun ce informaţii să retransmitem pacienţilor.”

„Ei ne văd pe ecran mare, noi ne vedem pe ecran micuţ, şi atunci pot să vadă aspectul, dacă e cenotic dacă este icteric pacientul.”

Platforma pe care o folosesc are o funcţie video, iar medicii şi pacienţii se pot vedea. În acelaşi timp, operatorii de la Urgenţe găsesc informaţii medicale despre fiecare pacient, care îi ajută să stabilească un diagnostic.

Dr. Adela Golea, director UPU Cluj: „Ceea ce observăm ne ajută să modificăm tratamentul la domiciliu fără să îi mai deplasăm şi astfel, întrerupem lanţul prin care se poate transmite ceva.”

La dezvoltarea aplicaţiei au ajutat specialişti de la Universitatea Tehnică din Cluj, împreună cu mai mulţi IT-isti.

Paulina Mitrea, conf. univ. dr. Universitatea Tehnică Cluj-Napoca: „Absolut toţi cetăţenii, oricare dintre noi, ne putem conecta uşor de pe telefonul nostru mobil. Practic pe asta se bazează această interacţiune - pe posibilitatea ca oricine, din orice loc, în orice moment să poată contacta.”

Stelian Brad, preşedinte cluster IT Cluj: „Tehnologia apropie oamenii, apropie medicii de pacienţi. Ideea de proximitate, ideea de urgenţă, pentru că situațiile critice trebuie întotdeauna tratate în regim de urgenţă.”

Aplicaţia poate fi descărcată gratuit, deocamdată doar pe telefoanele care folosesc Android, dar în curând va fi disponibilă şi pentru sistemul de operare iOS. Specialiştii care au lucrat la aplicaţie vor să o extindă în toată ţara.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO