Nou-născuții din Târgu Mureș pot fi tratați de la distanță, de doctori din alte orașe. Cum este posibil
Secția de terapie intensivă nou-născuți a Spitalului din Târgu Mureș a fost inclusă în rețeaua de telemedicină în neonatologie.
Acest lucru înseamnă că neonatologii de la Târgu Mureș se pot conecta, în timp real, cu colegii lor din alte nouă secții similare.
Când sistemul de telemedicină este activat, toți parametrii nou-născutului sunt transmiși unei echipe de la Spitalul Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș. Medicii de aici pot citi și interpreta în timp real ecografia făcută copilului.
Deli: „La două ore după naștere a început să aibă semne de represă respiratorie. I-am făcut și o radiografie, trimit să vezi și tu. Se vede... Puteți să faceți transferul"
Tehnologia de la Târgu Mureș ajută la evitarea transferurilor inutile
În timp ce discută prin videoconferință, medicii văd atât imagini cu pacientul, cât şi datele afișate de aparatele la care este conectat. Schimbul rapid de informații între secții ajută la scurtarea timpilor de decizie privind transferul pacienților între secții din orașe diferite. Pot fi evitate, astfel, transferurile inutile și supraaglomerarea secțiilor.
Neonatolog: „Ne-au cerut acordul pentru a face un transfer al unui caz de nou-născut pentru investigații suplimentare și pentru tratament. Sistemul permite transmiterea datelor în timp real. În special malformațiile cardiace se trimit aici la Târgu Mureș”.
Delia Vasiliu, președinte asociație: „Medicii de aici au posibilitatea de a vedea pacientul înainte de transfer, să primească toate investigațiile, astfel se poate institui tratamentul imediat.”
Cu ajutorul acestei tehnologii, medicii pot consulta, trata şi monitoriza pacienţi aflaţi la distanţă, fără a fi compromise standardele medicale.
Telemedicina ajută în special în zonele unde nu există suficient specialiști
Mariana Negoiță, purtător de cuvânt SCJU Târgu Mureș: „Acest sistem de telemedicină va îmbunătății considerabil accesul la tratament al micuților pacienți, contribuind la îmbunătățirea calității vieții pacienților, în special în zonele unde nu există suficienți specialiști sau unde accesul la serviciile medicale se face cu dificultate.”
Proiectul de instalare a telemedicinei în Secția de Terapie intensivă neonatală a Spitalului Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș a cuprins atât aparatura, software-ul specializat și accesul la internet, cât și pregătirea echipei medicale pentru folosirea sistemului.