Medicii de la Spitalul Județean Timișoara consultă de la distanță pacienți de diabet din toată țara
În condiții de criză sanitară, telemedicina se dovedește a fi o variantă utilă - atât pentru doctori, cât și pentru pacienți.
Confirmarea clară vine de la Spitalul Județean din Timișoara, unde, de șapte luni, cei care suferă de diabet sunt consultați online. La aceste servicii pot apela oameni din toate colțurile țării.
Toate promoţiile de Black Friday 2020. Intră AICI ca să nu pierzi reducerile momentului!
Astfel, bolnavii nu sunt expuși infecţiei cu SARS-COV2, mai ales că prezintă un risc ridicat de a dezvolta forme grave de COVID-19.
"- Am o programare pentru consultație la diabet.
- Pentru asta o să vă rog să îmi spuneți cum vă simțiți în ultima perioadă.
- Un pic stresat, dar în rest ok.
- Probleme de sănătate, dacă ați resimțit ceva schimbări?
- Nu".
Așa decurg, de la începutul pandemiei, consultațiile la Spitalul Județean din Timișoara în cazul pacienților cu diabet.
Zece medici au fost incluși în acest program. Iar specialiștii pot primi, tot prin intermediul platformei, inclusiv rezultatele unor investigații făcute de bolnavi.
"- Dacă pot să vă trimit...
- Da, da, aveți un buton care se cheamă chat, acolo ne puteți trimite dacă aveți versiunea electronică a analizelor și le vom primi imediat".
La spital ajung doar cazurile grave
Metoda este utilă atât pentru pacienți, cât și pentru doctori.
Pacient: "Mă ajută foarte mult pentru că nu mă expun, nu îmi expun familia și este mult mai comod. Eu consider că economisesc și timpul dânsului care poate are cazuri mai grave și chiar nu cred că actul medical în sine suferă".
Bogdan Timar, medic primar diabetolog: "Cunoscând că pacientul cu diabet zaharat este plasat cu un risc crescut pentru a avea un prognostic mai puțin bun prin prisma evoluției COVID-19, este cu atât mai important să se reducă riscul epidemiologic".
Acum, la spital ajung doar cazurile grave și urgențele.
"La începutul pandemiei am avut 445 de pacienți, dintre acești 232 au fost pacienți suspecți, aproximativ 165 confirmați".
"Un pacient a venit în zona tampon, este internat, izolat singur în salon, un pacient a urcat sus de la ATI și e stabil, iar un pacient a venit direct din UPU recoltat de COVID".
Pentru platforma care poate fi folosită de oameni din toată țara, spitalul a fost premiat de Societatea Română de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice.
Raul Pătrașcu, manager Spitalul Clinic Județean de Urgență Timișoara: "Noi am dorit ca pacienții cu boli cronice, inclusiv cei cu diabet, să nu aibă de suferit din cauza pandemiei".
Din luna aprilie și până acum, 27.000 de persoane au fost consultate folosind acest sistem.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: medici, pacienti, diabet, consult, telemedicina, spitalul judetean timisoara,
Dată publicare:
11-11-2020 07:46