10% dintre persoanele care asculta muzica la casti risca sa-si piarda defnitiv auzul
Ce-i mult, poate dauna sanatatii. Chiar si muzica intra in aceasta categorie, daca este ascultata in casti, cu volumul dat la maxim.
In aceste conditii, adolescentii care aud ore-n sir melodiile preferate, au toate sansele sa devina "tari de urechi", spun medicii. La fel de periculoase sunt si zgomotele marilor orase sau boxele din cluburi. Doctorii au precizat ca in ultima vreme, tot mai multi tineri ajung in clinicile ORL cu probleme de auz.
Nu exista adolescent cool care sa nu asculte muzica preferata in drum spre scoala sau la o plimbare prin oras. E un obicei periculos, spun medicii, pentru ca le poate afecta iremediabil auzul.
Alegeri 2024
21:23
Ciolacu reafirmă că, dacă este ales preşedinte, l-ar desemna premier pe Bolojan şi că îşi doreşte o coaliţie cu PNL
20:58
Marcel Ciolacu este favorit clar pentru câștigarea alegerilor pe platforma pe care s-a pariat masiv în favoarea lui Trump
17:04
Cum văd străinii alegerile prezidențiale din România. ”De 20 de ani trebuie să alegem răul cel mai mic”
16:02
George Simion, președintele AUR, a votat la Roma: „Vin aici să votez din respect pentru toţi românii”
Trauma sonora, asa cum o numesc specialistii, poate aparea chiar si de la 80 de decibeli, nivel atins cu usurinta de cei care vor sa "simta" muzica. Simptomele cele mai ingrijoratoare sunt tiuitul continuu in urechi si scaderea auzului. Cei care merg imediat la medic, scapa de aceste probleme. Dar, daca intarzie, urechea interna poate fi grav afectata, iar procesul este ireversibil.
De departe, insa, cei mai vulnerabili sunt clientii cluburilor. Si nu doar cei fideli. Traumele pot aparea si in cazul unui singur contact cu un sunet puternic, de peste 120 de decibeli, cum este, de regula, cel din discoteci.
De altfel, cercetatorii au aratat ca intre 5 si 10% dintre cei care asculta muzica la casti, risca sa-si piarda definitiv auzul. Mai ales daca fac asta mai mult de o ora pe zi in fiecare saptamana, 5 ani la rand.