Cat de mult inseamna 40 de lei pentru cei 2 milioane de varstnici iertati de contributia la sanatate

Ultima actualizare: 04-11-2012 22:27

Si asta pentru ca nu mai platesc contributia la sanatate pentru primii 740 de lei din pensie. De luna viitoare guvernantii s-au laudat ca le vor restitui in transe si sumele incasate in ultimele 16 luni.

Angela Bobu are in spate zeci de ani de munca in proiectare. Si cu toate acestea, acum nu se poate lauda cu o pensie mare. Are doar 820 de lei, asa ca pretuieste fiecare leu primit in plus.

Inclusiv banii pe care nu-i mai da la sanatate pentru 740 de lei din pensia sa.

Si alti varstnici cu pensii mici se bucura ca vor ramane cu 40 de lei in in buzunar.

Conteaza si pentru ceilalti, in total 2,1 milioane de pensionari. Iar efectul vine dupa ce Curtea Constitutionala a stabilit ca romanii care au pensii mai mari de 740 de lei trebui sa achite contributia pentru sanatate de 5,5% doar pentru suma care depaseste acest plafon si nu pentru intreaga suma, cum s-a procedat anul trecut.

Spre exemplu, un batran care are acum o pensie mai mare de 740 de lei va da mai putin la stat cu 40 de lei. Asta inseamna anual 480 de lei.

Chiar daca fostul ministrul anuntase ca restituirea nu va fi posibila inainte de iunie, actualul ministru a aplicat decizia din mai, dar admite ca pot aparea si erori.

In total, aceste restituiri vor lasa Fondul National Unic de Asigurari Sociale de Sanatate fara 1, 5 miliarde de lei.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO