Cum le-a luat statul romanilor dreptul de a se trata in strainatate. "Noi nu mai prezentam incredere"
"Va tratam in spitalele noastre, dar numai dupa ce vedem suma in cont." De acest raspuns s-au lovit tot multi bolnavi, ajunsi cu formulare europene in clinicile din strainatate.
Managerii s-au saturat sa primeasca din partea statului roman promisiuni in loc de bani. Romania are in prezent restante de 100 de milioane de euro.
Oficialii promit insa ca ne vor scapa de rusine anul acesta.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Printre bolnavii urmariti de faima de rau-platnic pe care si-a atras-o Romania se afla si unul dintre soferii autocarului care s-a prabusit intr-o prapastie din Muntenegru. Barbatul, aflat deja de 8 luni in spital, ar trebui ingrijit intr-o clinica pentru recuperarea celor cu sechele neurologice.
Familia a obtinut formularul 112 ca sa il duca la Viena sau Atena. Doar ca, spun acum cu disperare ai lui, cazul a fost refuzat pe motiv ca statul roman are restante.
"Noi nu trebuie sa stam cu mainile in san, pentru ca s-ar putea sa se recupereze. Nu se face recuperare aici pentru ca asta este sistemul nostru medical, e la pamant. In Romania este purgatoriu, nu se poate asa ceva", a spus fratele barbatului.
Si nu sunt singurii care se simt abandonati si nedreptatiti. Un parinte aflat chiar acum cu fiul lui de 1 an la o clinica din Germania spune ca a avut de patimit de doua ori: prima data cand a ajuns pe cont propriu si a fost nevoit sa plateasca in avans 5.000 de euro. A doua oara cand a aflat ca cel mic trebuie supus unui transplant de ficat.
"A scris negru pe alb. O sa incepem procedura de transplant doar dupa ce avem banii in cont. Inainte se mergea pe incredere. Increderea lipseste din pacate. Noi nu mai prezentam incredere nici in Austria, nici in Germania, datorita faptului ca ministerul a uitat sa plateasca datoriile", a spus tatal copilului.
Explicabil daca ne gandim ca datoria externa a Casei Nationale de Asigurari de Sanatate depaseste 100 de milioane de euro catre spitalele din strainatate. Banii ar trebui virati cat mai repede pentru ca strainii au finantat in locul nostru proceduri de urgenta, dar mai ales tratamentele si operatiile care nu puteau fi facute in Romania.
Autoritatile promit acum in ceasul al 12-lea ca vor debloca aceasta criza.
"N-ar trebui sa mai existe astfel de refuzuri. Presedintele CNAS a efectuat vizite in Austria si Germania si a asigurat autoritatile din sistemul de sanatate ca ne vom achita datoriile. De altfel, bugetul alocat pentru acest an permite plata in totalitate a datoriile catre furnizorii externi", sustine CNAS.
In prezent, am reusit sa viram doar 33 de milioane de euro din restanta de anul trecut. Cei mai multi bani au ajuns in Franta, peste 10 milioane de euro. 9 milioane au incasat nemtii si aproape 6 milioane si jumatate austriecii.