Statul vrea sa-i scoata pe pacienti din spitale si sa-i trateze in ambulatoriu. Care sunt noile reguli din sistem
Oficialii din sanatate vor sa scape de inghesuiala din saloanele de spital si sa-i trimita pe romanii care nu au neaparat nevoie de internare in ambulatoriu.
Asta pentru ca aproape jumatate dintre pacienti se interneaza doar pentru analize, care pot fi facute si in policlinici. In felul acesta, spitalele vor avea costuri mai mici.
Potrivit statisticilor oficiale, 40% dintre cazurile internate in spital ar putea fi tratate in ambulatoriul de specialitate, iar saloanele sunt pline pana la refuz. Tocmai de aceea, pentru a evita astfel de situatii, medicii de familie vor avea rolul unui filtru al pacientilor.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
"Asta se doreste, pacientul sa fie vazut de medicul de familie, apoi de un medic specialist, sa plece cu un diagnostic, sa mearga paraclinic pentru investigatii medicale si analize, sa i se puna un diagnostic si sa i se dea un tratament pentru a evita supraincarcarea spitalelor, internarea", spune Eduard Dobre.
Un anume pacient ar fi vrut sa se interneze pentru investigatii la inima.
"Am dat cam mult la zapada. Nu pot sa respir, ma tine pieptul asa...", a spus acesta.
A aflat insa de la medicul de familie ca de fapt nu are nimic grav, ci il doare cutia toracica, dupa ce a depus efort, dand cu lopata in fata casei. Asadar, nu pare sa aiba nevoie de spitalizare.
Printre sarcinile noi atribuite medicilor de familie se numara monitorizarea mai multor boli: diabetul tip 2, bronhopneopatia, astmul bronsic, depresia minora si depistarea hepatitei.
"Putem face cu o conditie majora. Daca se elimina din programul activitatii noastre o buna parte din birocratie", spune medicul de familie Rodica Tanasescu.
"Ne asiguram ca fondurile care sunt marite substantial pentru ambulatoriul paraclinic sa fie disponibile pentru a fi oferite echitabil cetatenilor care apeleaza la serviciile din pachetul de baza", spune secretarul de stat Adrian Pana.
Pentru fiecare boala acuta noua, bolnavii vor avea dreptul la o consultatie de maxim 20 de minute, in care se va pune un diagnostic.
Cei cu suferinte cronice stabile vor fi consultati o data la 3 luni.