Incompetenta sau sabotaj. Institutiile statului incearca sa afle cum a fost contaminat lotul antigripal de la Cantacuzino
Anchete paralele conduse de SRI, Curtea de Conturi si Corpul de Control al premierului incearca sa lamureasca modul in care s-a produs contaminarea lotului antigripal de la ''Institutul Cantacuzino''.
In timp ce Eugen Nicolaescu avanseaza ipoteza sabotajului, adica plantarea toxinei, undeva pe lantul de fabricatie epidemiologii cred ca totul poate fi un accident.
Serviciul Roman de Informatii a dat in lucru sesizarea ministrului Nicolaescu, dar nu comenteaza mersul investigatiilor si a cerut Agentiei Medicamentului si noii conducerii de la Institut discretie totala.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Endotoxinele sunt parti ale unor bacterii care se afla in alimente, in organismul uman si chiar in aerul unui laborator. Prezenta lor e permisa si in vaccinuri, dar in cantitati extrem de mici.
"Pe un gram de materii fecale exista o suta de miliarde de bacterii, din care unele patrund in organism, in sange. De aia mai facem cateodata febra. S-ar putea ca pe lantul de productie, pe undeva, sa fi fost niste bacterii", a spus profesorul universitar Emanuel Ceausu, pentru Stirile PROTV.
In vaccinul antigripal de la Cantacuzino, nivelul de endotoxine descoperit a fost 30 de ori mai mare decit limita normala, comparabil cu cel din fermele de animale si pasari. Cum s-a produs contaminarea?
O varianta ar fi "plantarea" rauvoitoare a bacteriilor in orice punct al procesului de fabricare, de la prepararea serului pana la ambalarea in fiola. De aici si cererea ministrului Nicolaescu adresata SRI, pentru a lamuri lucrurile.
Varianta a doua - graba strica treaba. Presiunea pusa pe laboranti pentru a da drumul unei industrii intregi ar fi putut cauza erori in testele initiale de toxicitate, lucrate in Institut.
Acestea au iesit perfect, desi Agentia Medicamentului a gasit mai apoi niveluri depasite de 30 de ori.
"Cand a iesit neconform s-a repetat testul. Eram siguri din prima clipa, dar cand exista o asemenea presiune te gandesti "poate am gresit", a spus Anca Crupariu, de la ANM.
Nu excludem nici incompetenta. Daca se adevereste aceasta ipoteza conspiratia devine o anecdota.
Eugen Nicolaescu pare insa convins ca esecul vaccinului este unul provocat. Iata ce spune in adresa catre SRI.
"Mai mult sau mai putin voit, unele persoane, salariati sau fosti angajati ai Institutului, au influentat in mod negativ producerea vaccinului. Activitatea se desfasoara pe fondul unor tensiuni in randul salariatilor", arata Nicolaescu.
Sunt suspiciuni care s-au nascut in urma mai multor discutii. Discutii care au fost facute cu mai multi oameni din Cantacuzino. Au fost intreruperi ale procesului de fabricatie aproape doua saptamani, cand nu au mers anumite echipamente. Atunci se poate sa fi avut loc o asemenea contaminare.
Pana la finalizarea anchetelor, avem totusi o certitudine - ca aceasta prima incercare de readucere a Institutului pe o piata cu o concurenta acerba a fost sortita esecului. Si vom plati toti, pe masura ce vin facturi, pentru seruri de imunizare de import.
Un vaccin antigripal romanesc costa 8 lei, cel importat 12 lei. Un ser antirabic produs la Cantacuzino ar fi costat 4 lei. Cel strain- 45 de lei.
Sursa: Pro TV
Etichete: vaccin, ancheta, medicina, sanatate, institutul cantacuzino,
Dată publicare:
10-02-2014 19:02