Cele mai periculoase afecţiuni pentru bolnavii Covid-19. Şi simplul fapt de a fi bărbat e un factor de risc

Ultima actualizare: 02-11-2020 20:06

Bolile cronice de inimă, de rinichi sau cancerul, în momentul în care se suprapun infecției cu noul coronavirus, omoară de trei ori mai mulți români, decât dacă oamenii ar avea doar Covid.

Datele apar în a doua analiză făcută de autoritățile medicale de la noi asupra deceselor din ultimele luni.

Grav este, că de această dată, a fi bărbat este considerat factor de risc, arată același studiu.

Auzim mereu de comorbidități, adică bolile cronice, care atunci când organismul dezvoltă boala numită COVID-19, după infectarea cu Sars-CoV-2, cresc enorm riscul de a muri.

După ce a studiat fișele a aproape 22.000 de bolnavi de Covid, bărbați și femei deopotrivă, Institutul Național de Sănătate Publică trage concluzia.

În ordinea periculozității acestea sunt: boli cardiovasculare, cele renale și cancerele.

În analiza precedentă, făcută în primăvară, cancerul nu era în top 3 factori de risc, dar a urcat acum, depășind diabetul.

Dacă facem analiza pe sexe o să vedem că la femei a apărut un factor de risc complet nou: imunitatea compromisă.

 

Suferințele pulmonare cronice nu sunt printre cei mai periculoși factori de risc

 

Persoanele acestea au un risc de 5,4 ori mai mare de deces. Bolile cronice de rinichi și cele de inimă sunt și ele cauze agravante care pot duce la deces. Pe locul 4 sunt bolile cronice de ficat - hepatite, ciroze.

Pentru bărbați, în schimb, topul factorilor de risc arată diferit. Peste 9.900 de decese analizate au arătat că cele mai periculoase „co-morbidități” sunt bolile de inimă, cancerele și suferințele ficatului, urmate de diabet.

Interesant este faptul că atât la femei cât și la bărbați, deși vorbim despre un virus care intră în organism prin nas și afectează sistemul respirator, nu este cel mai periculos pentru cei cu suferințe pulmonare cronice.

Aceste studii arată clar un lucru: acestea sunt categoriile cele mai vulnerabile, care ar trebui, cel mai probabil, să fie printre primele vaccinate, atunci când serul anti-COVID va fi disponibil.

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO