Află care e riscul de deces sau de a ajunge în spital din cauza Covid-19. Ce este calculatorul QCovid și cum funcționează

Ultima actualizare: 28-10-2020 10:11
Află care e riscul de deces sau de a ajunge în spital cu Covid-19. Ce este calculatorul QCovid și cum funcționează
Pro TV

Cercetătorii de la Universitatea Oxford au creat un instrument pentru a calcula riscul de deces sau spitalizare în cazul în care o persoană este infectată cu Covid-19.

QCovid este un model bazat pe dovezi care utilizează o serie de factori precum vârsta, sexul, etnia și afecțiunile medicale existente pentru a prezice riscul de deces sau spitalizare din cauza COVID-19, se arată pe site-ul qcovid.org.

Noul instrument oferă informații cu privire la riscul persoanelor de a contracta boli grave cauzate de COVID-19 și are potențialul de a ajuta pacienții și medicii să ajungă la o înțelegere a riscului.

Specialiștii de la Universitatea Oxford atrag atenția că au creat acest instrument pentru a-l folosi numai pentru cercetare academică și că nu-și asumă nicio responsabilitate privind utilizarea în decizii medicale sau clinice sau utilizarea incorectă a scorului oferit de QCovid.

De asemenea, cei care îl folosesc sunt avertizați că toate deciziile medicale referitoare la scorul QCovid trebuie luate de un pacient după ce s-a consultat cu medicul său.

Cum funcționează QCovid

 

Pentru a afla care este riscul de deces sau de a dezvolta forme severe de Covid-19, cei interesați trebuie să completeze un chestionar cu informații precum vârsta, înălțimea, greutatea, date privind etnicitatea sau statutul social, precum și date privind afecțiunile de care suferă.

Datele pot fi introduse AICI.

După introducerea informațiilor, calculatorul oferă cifre privind trei tipuri de risc: riscul absolut, riscul absolut fără factori de risc și riscul relativ, în procente.

"Tabelul datelor oferite utilizatorilor prezintă riscul absolut de a se infecta și de a muri de COVID-19 într-o perioadă de 90 de zile, pe baza datelor analizate în primul vârf al pandemiei. Există o comparație cu riscul pentru o persoană de aceeași vârstă și sex, dar fără factori de risc. Riscul relativ este riscul absolut împărțit la acest risc mediu", se arată pe site-ul qcovid.org.

Astfel, la un risc absolut de deces calculat la 0,0017 și de 0,0285% de a fi internat în spital, instrumentul indică faptul că dintr-o mulțime de 10000 de persoane cu aceiași factori de risc, este probabil ca 1 sau mai puțin să moară din cauza COVID-19 și 3 să fie internați în spital într-o perioadă de 90 de zile similară cu cel mai recent vârf al pandemiei.

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO