Cum trebuie să reacționezi când i se face rău cuiva, pe stradă. Manevrele de prim ajutor sunt vitale
Când i se face cuiva rău pe stradă sau acasă, o intervenție făcută corect în primele momente poate face diferența dintre viață și moarte. Manevrele de prim ajutor sunt vitale. Numai că foarte puțini români știu ce să facă!
Sâmbătă, 100 de medici asistenți și voluntari SMURD s-au adunat într-un mall din capitală pentru a le preda oamenilor câteva reguli de bază.
Medic: „Privesc pieptul pacientului cum se ridică și se lasă, simt căldura respirației lui și aud efectiv zgomotul făcut de respirație. Dacă observăm că pacientul nu respiră, atunci sunăm la 112. Înseamnă că pacientul meu este inconștient și nu respiră, deci este în stop cardiorespirator.”
Acesta este primul lucru pe care trebuie să îl știm cu toții atunci când o persoană din jur cade la pământ. Șansele victimei de supraviețuire depind de felul în care reacționăm.
dr. Radu Rotaru, coordonatorul Maratonului Resuscitării: „Oamenii nu știu să recunoască un stop cardiorespirator și nu știu să intervină, ceea ce duce la o rată de supraviețuire extrem de mică, aproape inexistentă, dacă n-ai avut norocul să faci un stop cardiorespirator în apropierea unei stații de pompieri sau a unei ambulanțe.”
Până la sosirea unui echipaj medical, manevrele de resuscitare sunt esențiale. În lipsa lor, șansele de supraviețuire scad cu 10%, la fiecare minut care trece. Ca să fie mai bine pregătiți în astfel de situații, sute de oameni au participat, în Bucureşti, la Maratonul resuscitării.
Foarte periculoase sunt și situațiile în care cineva se îneacă, fie cu mâncare, fie cu alte obiecte mici, mai ales în cazul copiilor. Trebuie să intervenim cât mai repede!
Bogdan Luca, formator SMURD Târgu Mureș: „Între omoplați, între cele două oase plate ale spatelui, cu podul palmei vom lovi de jos în sus, pentru a obține niște vibrații care vor ajuta victima să scuipe corpul străin. Vom ține victima și vom începe să îl lovim peste spate. Vom face cinci astfel de lovituri energice. În situația în care acest lucru nu funcționează, mai avem o metodă. Vom îmbrăca degetul mare în palmă, palma o vom pune la jumătatea distanței între buric și locul în care începe toracele, vom ancora mâna cu cealaltă mână și vom face o mișcare de rotație.
Maratonul resuscitării face parte dintr-un șir de evenimente din Săptămâna Protecției Civile.