Ce riscă persoanele care consumă alcool în timpul pandemiei de Covid-19. Avertismentul OMS
Organizaţia Mondială a Sănătăţii a avertizat că riscul de contractare a Covid-19 este mai crescut în cazul persoanelor care consumă alcool.
Astfel, specialiștii au recomandat autorităţilor din întreaga lume să încerce să limiteze accesul la acesta în perioada de izolare, relatează CNBC, potrivit News.ro.
OMS a spus că mai multe boli transmisibile şi nestransmisibile (care pot face o persoană mai vulnerabilă privind contractarea de Covid-19) sunt asociate consumului de alcool.
„Oamenii ar trebui să reducă la minim consumul de alcool oricând, dar mai ales în timpul pandemiei de Covid-19”, a transmis organizaţia.
Consumul de alcool poate înrăutăţi simptomele date de Covid-19.
„Alcoolul compromite sistemul imunitar al organismului şi creşte riscul de efecte adverse ale sănătăţii”, a explicat biroul european al OMS, făcând referire la consumul ridicat înregistrat pe continent în această perioadă.
În plus, a mai avertizat că alcoolul poate accentua problemele de sănătate mintală şi de comportament, mai ales în ţările în care autorităţile au impus măsuri stricte de distanţare socială.
OMS a atenţionat şi asupra „miturilor periculoase” potrivit cărora consumul în cantităţi mari de alcool tare poate ucide coronavirusul. „Nu îl ucide”, a infirmat organizaţia, adăugând că, dimpotrivă, poate cauza probleme serioase de sănătate, inclusiv decesul.
Aproximativ 3 milioane de decese înregistrate anual sunt atribuite consumului de alcool.
Şi americanii îşi fac stocuri de alcool. Vânzările în SUA au crescut cu 22% în magazine, în săptămâna încheiată pe 28 martie, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit datelor Nielsen.
Antonio Guterres, secretarul general al ONU, organizaţia de care ţine OMS, a avertizat la începutul acestei luni că, în această perioadă, lumea este martoră la o „creştere înspăimântătoare a violenţei domestice”. El a precizat că stresul social şi economic provocat de pandemie şi restricţiile de mobilitate au contribuit la creşterea abuzurilor.
„În aceste vremuri dificile, este important să continuaţi să aveţi grijă de sănătatea voastră mintală şi fizică. Nu doar că vă va ajuta pe termen lung, dar vă va ajuta şi să luptaţi cu Covid-19, dacă vă îmbolnăviţi”, a declarat luna trecută Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al OMS.
Organizaţia a recomandat: consumul de alimente sănătoase, limitarea consumului de băuturi alcoolice şi al celor care conţin zahăr, renunţarea la fumat, efectuarea de exerciţii fizice cel puţin 30 de minute zilnic, pentru adulţi, şi de o oră, pentru copii, destinderea prin activităţi precum lectura, audiţii muzicale şi jocuri.
La nivel mondial, de la depistarea coronavirusului în Wuhan (China), în luna decembrie 2019, au fost înregistrate peste 2 milioane de cazuri de infectare şi aproximativ 134.000 de decese. Din totalul persoanelor bolnave, peste 529.000 au fost declarate vindecate.