Consumul de alcool a crescut în familie, din cauza izolării. Ce recomandă psihologii

Dată publicare: 07-04-2020 09:04
Dată actualizare: 07-04-2020 09:46


Teoriile și chiar informațiile continue despre efectele noului coronavirus pot aduce, de multe ori, incertitudine.

Psihologii care tratează dependența de alcool au remarcat că a crescut consumul... în familie. Orice pahar băut „pentru a uita” nu face decât să îngreuneze lucrurile.

În plus, chiar nu este momentul ca cei mici să descopere modele de comportament aberant, în condiții de stres.

Incertitudine și frică

 

 

În această perioadă, a scăzut dramatic consumul de alcool în scop social. Dar se bea mai mult în familie. Incertitudinea și frica stau la baza comportamentului.

Viorel Roman, psiholog AlcoLine: „Să o tolerăm, asta facem toți, să tolerăm incertitudinea. Dacă nu o tolerăm, încercăm să o controlăm. Cum încercăm să o controlăm? Uitîndu-ne la multe teorii, inventând propriile teorii despre această perioadă, fie folosind substanțe. Tendința e de a evita această stare. Prin două lucruri: faci teorii sau bei mai mult. O eviți, poți să o uiți, dar cînd îți aduci aminte de ea e mai dificil. Dacă o zi ai consumat alcool ca să uiți, starea asta e tot aici. E și mai dureros momentul”.

Comportamentul setează modelul de răspuns la stres pentru copiii din familie.

Viorel Roman, psiholog AlcoLine: „Noi practic, acum, setăm un model de răspuns pentru copilași. Copiii care ne privesc pe noi acum, cum trebuie travesată această perioadă, sunt intresați de noi. Mutăm supermaketul în cămară, bem alcool, lucru acesta se observă, nu se spun în cuvinte, dar se inmagazinează în contrucția mentală a copilului”.

Nu uități că 80% din educația celor mici se face prin imitație. Doar 20% prin indicațîi ori sfaturi.

„Acceptați incertitudinea și acceptați că va simțiți rău!”, este recomandarea pe care o face și Organizația Mondială a Sănătății. Furia este normală. Apare la privarea de libertate și are cel puțin trei moduri de manifestare.

Bogdana Bursuc, psiholog: „Să ți dai dreptul să fii furios! Pe unii oameni îi poate face să plângă, pe unii să țipe, pe unii îi calmează direct”.

Toate aceste reacții sunt perfect normale. Contribuie la autoreglare. În acesta perioadă, există o linie telefonică destinată celor cu probleme legate de consumul de alcool. La 9335, puteți primi inclusiv consultații de psihiatrie la distanță și rețete compensate.


VIDEO PROTVPLUS.RO