Viata importata. 50 de romance raman insarcinate anual cu material reproducator din Danemarca
Informatii pretioase pentru romanii care isi doresc enorm un copil si se gandesc inclusiv la varianta unui donator de material genetic.
Ministerul Sanatatii introduce reguli noi: vizita la notar, obligatia pentru cel sau cea care doneaza sa nu ceara bani si sa indeplineasca anumite criterii.
In ultimii zece ani, Alina a facut mai multe inseminari artificiale si o fertilizare in vitro. Toate fara succes. Acum cauta o femeie cu suflet mare, care sa ii doneze un ovul sanatos.
Multe cupluri cauta donatori: de ovule - daca problema e la ea, de sperma - daca problema e la el. Exista, desigur, pretentii - donatorul sa fie macar cu 12 clase, sa aiba un test de IQ peste medie sau macar medie si sa semene cu parintele.
Asa ceva nu este posibil, pentru ca in Romania nu exista un Registru al Donatorilor de ovule sau de sperma. Asa ca cei care-si doresc sa devina parinti cu materialul genetic al altuia apeleaza de regula la prieteni si cunostinte.
Altii isi trimit cererea peste hotare, in tari de unde iti poti "comanda" un donator pe placul tau. Pe site-ul unei banci de sperma din Danemarca, una dintre miile de cerinte a sunat asa: "Donator asiatic, de preferinta coreean, cu ochii caprui, brunet , sa aiba 1,70 inaltime, 75 de kilograme, grupa sanguina B, RH pozitiv si un master in administratie publica".
De altfel, in ultimii patru ani, 71 de romance au dat chiar si 750 de euro pe material genetic importat din Danemarca.
Revenim insa la modificarile aduse legislatiei si aflam ca Ministerul Sanatatii vine in sfarsit si cu un set de criterii obligatorii pentru donatori, care tin in special de sanatatea fizica si mintala. Cei care fac cererea trebuie sa stie ca legea ii obliga acum sa mearga si la notar, pentru a semna un act prin care se angajeaza sa isi asume toate obligatiile unui parinte natural.