Ce este tusea convulsivă. Cum se transmite, simptome și cum se manifestă pertussis

Tusea convulsiva
Shutterstock

Tusea convulsivă sau pertussis reprezintă o infecție respiratorie severă, cauzată de bacteria Bordetella pertussis. Afecțiunea este foarte contagioasă și este periculoasă în special în cazul sugarilor care nu au finalizat întregul ciclu de vaccinare.

Deși debutează precum o răceală comună, manifestările se agravează și se prelungesc timp de mai multe săptămâni sau luni. Cea mai eficientă metodă de prevenire este vaccinarea, care se recomandă inclusiv femeilor însărcinate și altor persoane care iau contact cu bebelușii. Află cum se manifestă, cum se transmite și cum se tratează pertussis.

Cazuri noi în Europa în 2024

Potrivit European Centre for Disease Prevention and Control, cazurile de tuse convulsivă în Europa s-au înmulțit semnificativ începând cu anul 2023, după câțiva ani în care răspândirea a fost limitată. În anul 2023, au fost raportate 25.000 de cazuri de tuse convulsivă în Uniunea Europeană. În lunile ianuarie-martie 2024, au fost diagnosticate peste 32.000 de cazuri de pertussis.

De aceea, este absolut necesară adoptarea unor strategii eficiente de prevenție, în special în această perioadă. Totuși, chiar și cu o rată mare de vaccinare, este de așteptat apariția unei epidemii de pertussis la fiecare 3-5 ani, prezintă specialiștii.

Citește și
Reacția părinților studentei din București care și-a dat în judecată mama și tatăl pentru a-i obliga să-i plătească o pensie de 2.000 de lei

Cum se transmite pertussis

Afecțiunea este cauzată de bacteria Bordetella pertussis, care se transmite în principal pe calea aerului, prezintă Mayo Clinic. Atunci când o persoană infectată tușește, strănută sau vorbește, răspândește în aer picături de secreție nazofaringiană (picăturile lui Flügge) care conțin agentul patogen. Astfel, contactul direct cu o persoană bolnavă este principalul factor de risc pentru dezvoltarea bolii.

Uneori, bacteria rămâne pe suprafețe. După contactul cu o suprafață contaminată, te poți infecta cu Bordetella pertussis prin atingerea gurii și nasului cu mâinile neigienizate, potrivit MedlinePlus.

Afecțiunea poate apărea la orice vârstă. Copiii nevaccinați și persoanele imunodeprimate prezintă, însă, un risc ridicat de a dezvolta infecția, precum și complicații severe ale acesteia. De asemenea, riscul este mai ridicat dacă nu ai beneficiat de dozele de rapel ale vaccinului. Deși este administrat obligatoriu în copilărie, își pierde eficiența odată cu înaintarea în vârstă, fiind necesar rapelul în adolescență și la vârstă adultă.

Un pacient cu tuse convulsivă este contagios aproximativ 2 săptămâni după ce începe să tușească.

Simptomele pertussis

Semnele și simptomele tusei convulsive debutează după 7-10 zile de la contactul cu agentul patogen. În unele cazuri, manifestările apar abia după 3 săptămâni de la contactarea infecției.

Conform Centers for Disease Control and Prevention, manifestările inițiale sunt ușoare și durează 1-2 săptămâni, fiind similare cu cele ale răcelii comune. Acestea includ:

  • Nas înfundat și secreții nazale;

  • Febră ușoară;

  • Tuse ușoară, ocazională – absentă la bebeluși;

  • Ochi roșii și lăcrimare excesivă;

  • Dificultăți de respirație și cianoză (albăstrirea tegumentelor) la copii mici și sugari – impune consultația medicală de urgență.

După aproximativ 2 săptămâni de la debutul simptomelor, pacienții dezvoltă crize de tuse violentă, rapidă, severă și incontrolabilă. Acestea pot continua 1-6 săptămâni sau chiar până la 10 săptămâni. Această tuse puternică poate cauza, de asemenea, următoarele manifestări:

  • Un zgomot ascuțit în momentul inspirului, imediat după tuse;

  • Oboseală extremă, epuizare;

  • Vărsături în timpul episoadelor de tuse;

  • Înroșirea sau albăstrirea feței;

  • Dificultăți grave de respirație sau oprirea respirației pentru câteva secunde (apnee).

În general, sugarii nu prezintă tuse, însă dezvoltă dificultăți severe de respirație și apnee.

Etapa de recuperare este lentă. Aceasta durează 2-3 săptămâni, timp în care crizele de tuse devin din ce în ce mai rare și mai ușoare. Totuși, pacientul prezintă un risc ridicat de a dezvolta alte infecții respiratorii în următoarele luni.

Complicațiile tusei convulsive

În cazul adulților și adolescenților, recuperarea după pertussis este ușoară, spre deosebire de bebeluși și altor persoane aflate în categoriile de risc. Pot apărea complicații legate de tusea violentă, cum ar fi hernie abdominală (protruzia unei porțiuni din intestin prin peretele abdominal), leziuni la nivelul coastelor, vase de sânge sparte la nivelul pielii și ochilor, descrie Mayo Clinic.

Sugarii, în mod special cei cu vârsta sub 6 luni, pot dezvolta complicații mai severe, amenințătoare de viață:

  • Pneumonie;

  • Apnee – întreruperea respirației;

  • Convulsii;

  • Dificultăți de hrănire, care cauzează deshidratare, scădere în greutate, malnutriție;

  • Leziuni la nivelul creierului.

Tratamentul și prevenția tusei convulsive

După stabilirea diagnosticului prin examen clinic, analize de laborator și radiografie toracică, specialistul prescrie un tratament cu antibiotice.

Se recomandă inițierea tratamentului cât mai devreme după debutul tusei, pentru a reduce intensitatea simptomelor și a minimiza contagiozitatea. Cu toate acestea, diagnosticul poate fi dificil de stabilit, deoarece boala poate fi confundată cu răceala comună, în stadiul de debut.

Din cauza riscului de complicații amenințătoare de viață, sugarii necesită tratament intensiv intraspitalicesc.

Principalele metode de prevenire a tusei convulsive sunt:

  • Vaccinarea – în prezent, schema națională de vaccinare prevede administrarea vaccinului împotriva pertussis în mai multe doze, la vârsta de 2 luni, 4 luni, 11 luni, 6 ani și 14 ani. Ulterior, se recomandă rapelul la fiecare 10 ani. De asemenea, așa cum prezintă CDC Yellow Book, este indicată imunizarea femeilor însărcinate, în săptămânile 27-36 de sarcină, astfel încât să aibă loc transferul de anticorpi către bebeluș, iar acesta să fie protejat în primele luni de viață. Vaccinarea este recomandată și înainte de a călători în zone unde rata de infectare este ridicată;

  • Evitarea contactului apropiat cu persoane infectate – este indicat să păstrezi distanța de persoanele care prezintă semne și simptome de infecții respiratorii, cum ar fi tuse, febră, nas înfundat și secreții nazale. De asemenea, asigură-te bebelușii și copiii mici nu iau contact cu aceștia;

  • Igienă – spală-te riguros pe mâini imediat ce intri în casă, înainte de masă și după utilizarea toaletei, folosind apă și săpun. În locurile publice, poți folosi un dezinfectant pentru mâini. De asemenea, este o idee bună să dezinfectezi regulat obiectele care sunt frecvent atinse, cum ar fi jucăriile copiilor.

Pe de altă parte, este important să rămâi acasă, în izolare, dacă prezinți semne și simptome de pertussis, astfel încât să previi răspândirea bolii către alte persoane.

Prin urmare, tusea convulsivă reprezintă o afecțiune serioasă, de etiologie infecțioasă, care necesită diagnostic prompt și tratament adecvat. Urmărește evoluția simptomelor și adresează-te medicului dacă acestea par să anunțe mai mult decât o răceală comună.

Articol recomandat de sport.ro
Fotbalul românesc, zguduit din temelii! Reacție energică după ce Tribunalul București a hotărât că FRF funcționează ilegal
Fotbalul românesc, zguduit din temelii! Reacție energică după ce Tribunalul București a hotărât că FRF funcționează ilegal
Citește și...
Un nou medicament pentru boala Alzheimer a fost avizat de autoritățile medicale din SUA
Un nou medicament pentru boala Alzheimer a fost avizat de autoritățile medicale din SUA

Agenţia pentru Medicamente din Statele Unite a avizat un nou tratament împotriva Alzheimer.

Leziunile hepatice cauzate de stres și îmbătrânire ar putea fi reversibile. Medicamentul care întinerește ficatul
Leziunile hepatice cauzate de stres și îmbătrânire ar putea fi reversibile. Medicamentul care întinerește ficatul

Deși ficatul este unul dintre cele mai rezistente organe ale corpului, acesta este vulnerabil la efectele stresului și îmbătrânirii, ceea ce duce la boli, cicatrici permanente grave și insuficiență.

Satisfacția față de sistemele de sănătate, în scădere pentru al patrulea an. Ce spun românii despre problemele lor
Satisfacția față de sistemele de sănătate, în scădere pentru al patrulea an. Ce spun românii despre problemele lor

Europenii sunt tot mai nemulțumiți de sistemele de sănătate. Pentru al patrulea an la rând, satisfacția față de acest domeniu a scăzut, arată un sondaj realizat de o mare campanie farmaceutică europeană în 23 de țări.  

Recomandări
Omul de afaceri prins în timp ce primea 70.000 euro urma să își plătească leasingul pentru o mașină de lux cu banii
Omul de afaceri prins în timp ce primea 70.000 euro urma să își plătească leasingul pentru o mașină de lux cu banii

Un om de afaceri din Capitală a fost arestat de procurorii anticorupție. El a fost prins în timp ce primea 70 de mii de euro de la un dezvoltator imobiliar.

CNAIR explică de ce închide Valea Oltului în doar câteva zile. „Construcția autostrăzii este esențială”
CNAIR explică de ce închide Valea Oltului în doar câteva zile. „Construcția autostrăzii este esențială”

Compania Nationala de Administrare a Infrastructurii Rutiere vine cu precizări la o zi după ce s-a anunțat că Valea Oltului se va închide pe timp de zi, între 8 iulie și 9 august, pentru defrișări pe traseul viitoarei autostrăzi Sibiu - Pitești.

Casa Albă recunoaște acum că Joe Biden a fost consultat de medicul său la câteva zile după dezbaterea TV
Casa Albă recunoaște acum că Joe Biden a fost consultat de medicul său la câteva zile după dezbaterea TV

Președintele Joe Biden a fost examinat de medic după dezbaterea de la CNN, în ciuda faptului că secretarul de presă al Casei Albe a declarat miercuri că președintele nu a avut niciun examen medical de la examenul său fizic din februarie.