Cât de periculos este ozempicul. Tratamentul este promovat de vedete și influenceri ca metodă „eficientă” de slăbit
Autoritățile medicale din mai multe țări sunt în alertă, după ce pe internet au apărut la vânzare dispozitive falsificate cu ozempic, un medicament folosit pentru tratarea diabetului.
Mai multe persoane din Austria și Marea Britanie au ajuns la spital în stare gravă. La noi Agenția Națională a medicamentului atrage atenția asupra pericolului la care se supun bolnavii care cumpără tratamentul de pe internet.
Conform autorităților din Austria și Marea Britanie, mai mulți pacienți au fost internați cu hipoglicemie și convulsii.
Autoritatea britanică de reglementare a medicamentelor a confiscat până acum 369 de dispozitive injectabile cu Ozempic potențial false și a avertizat deja populația să nu cumpere online așa ceva.
Cei care au falsificat tratamentele au luat dispozitive preumplute cu insulină și le-au reetichetat. Asta în ciuda faptului că pen-urile destinate pacienților cu diabet arată diferit. Pericolul este extrem de mare, pentru că dacă oamenii își fac insulină fără a avea nevoie pot ajunge la hiperglicemie, iar asta poate duce la comă și chiar deces.
În Danemarca, 26 de site-uri care nu au autorizație să vândă medicamente au fost raportate poliției de Agenția Națională a Medicamentului de acolo. Acestea pretindeau că vând mai multe medicamente, printre care Ozempic. O anchetă similiara a început și în Germania.
Agențiile naționale care reglementează punerea pe piață a medicamentelor din mai multe țări, inclusiv la noi, avertizează populația să nu cumpere tratamentul de la vânzători neautorizați.
Director ANMDM: „Informațiile au venit referitor la câteva loturi în depozite en-gross din Austria și Germania. S-au făcut verificări și aceste loturi nu au ajuns pe piața din România. Recomandarea pe care o facem în mod ferm este să-și procure medicamentele pe bază de prescripție medicală, cu respectarea pe care o primesc de la medicii specialiști numai din unitățile farmaceutice autorizate”.
Popularitatea acestui medicament, destinat de fapt pacienților cu diabet, a crescut după ce mai multe vedete și influenceri l-au descris ca fiind eficient pentru pierdea rapidă în greutate, deși medicii avertizează că trebuie folosit doar de cei care suferă de diabet.
Ozempicul conține semaglutidă, o versiune sintetică de hormoni care ajută la controlul glicemiei și crează senzația de sațietate.
Bogdan Timar, decan la Facultatea de Medicină din Timișoara: „E un medicament ce poate fi achiziționat doar în urma unei prescripții medicale realizate de medicul diabetolog cu indicația de tratament a diabetului tip doi și nu pentru indicația de scădere ponderală. Dacă preluăm acest medicament din canalul oficial, adică din farmacii, nu avem niciun motiv de îngrijorare că ar fi contrafăcut”.
Pixurile Ozempic au coduri de bare 2D și numere de serie unice pe fiecare pachet. În timp ce pachetele contrafăcute aveau și numere de serie, atunci când au fost scanate, acele coduri erau inactive. Falsificatorii ar fi recurs inclusiv la copierea stilourilor care erau colorate cu albastru mai deschis decât cele originale.
Sursa: Pro TV
Etichete: sanatate, diabet, cura de slabire, ozempic, myimpact,
Dată publicare:
02-11-2023 19:24