Care sunt beneficiile plânsului. Ce se întâmplă în organism atunci când ne dau lacrimile
Educați să fim puternici și bombardați zilnic cu vești dramatice, am ajuns să ne reprimăm emoțiile și să plângem tot mai puțin, iar asta ne afectează sănătatea, spun psihologii.
Plânsul aduce ușurare și ne ajută să ne echilibrăm, dar ne refuzăm asemenea manifestări. Cei care simt că au acumulat prea mult, învață să se descarce la terapie.
„Ești prea sensibilă” și „Faci pe victima”, sunt două dintre expresiile care au făcut-o pe Cristina să-și înghită lacrimile în studenție. Pe rețelele sociale vedea numai oameni fericiți și s-a străduit să fie asemenea lor. Până când totul a devenit prea mult pentru ea.
Cristina Dogaru: „Simțeam multă tensiune în corp, avem crize de fiere, migrene puternice. Am învațat să plâng în terapie”.
Și Ana Maria și-a ascuns multă vreme emoțiile, după ce a plecat din casa părinților și s-a trezit singură, în alt oraș. Acum este voluntar într-o asociație de servicii sociale și a înțeles că sunt momente în care plânsul este eliberator.
Ana Maria Matache: „Așa mi s-a imprimat din familie”.
Costin Dămășaru, psiholog: „Într-un mediu profesional nu e indicat să plângem, asta transmite un mesaj eronat”.
Totuși, lacrimile vin cu beneficiile lor. În timpul unei reprize de plâns, în corpul nostru se eliberează substanțe precum oxitocina ori endorfinele, care ne îmbunătățesc starea de spirit.
Ce se poate întâmpla dacă ne ascudem emoțiile
Roxana Ioana Hosu, psiholog: „Atunci când emoția nu este externalizată poate să ducă de la insomii la răbufniri emoționale, la atacuri de panică, depresie”.
Oamenii ajung la psiholog ca să învețe să nu-și mai reprime emoțiile.
Adina Bereș, psihoterapeut: „Îl las să plângă după care îl rog să pună în cuvinte ce spune plânsul ăsta”.
Putem alege singuri locul și momentul potrivit pentru a ne exprima neputința, furia, ori tristețea.
Cum reușesc actorii să plângă la comandă
Actorii învață să plângă la comandă. Este un exercițiu greu, care presupune să se gândească la momentele triste din viața lor, și nu le iese întotdeauna.
Gabriel Spahiu, actor: „Găsești ceva ce te transpune atunci, în timpul ăla, și începi brusc să plângi”.
Actorul Gabriel Spahiu spune că asemenea tehnici sunt dăunatoare, pentru că ne obligă să rememorăm lucruri pe care vrem să le uităm.