Sistemul sanitar riscă falimentul din cauza lipsei de finanțare, spun experții. Bugetele au fost scăzute chiar și cu 50%
Lipsa de finanțare va falimenta sistemul sanitar, spun experții. Bugetele alocate spitalelor au fost tăiate, dar sunt afectate și unitățile de primiri urgențe și programele prin care Casa Națională de Asigurări de Sănătate trebuia să ajute pacienții.
Nu mai sunt bani nici pentru programul de fertilizare în vitro.
Multe spitale din toată țara sunt într-o situație critică, spun medicii și managerii. S-au tăiat bani din bugetele care oricum erau prea mici.
Alegeri 2024
17:25
Elena Lasconi: Sunt sigură că nici voi nu vă doriţi un preşedinte care ameninţă că va scoate România din UE şi din NATO
16:31
Crin Antonescu: „Prezenţa lui Călin Georgescu în fotoliul de la Cotroceni aruncă România cu ani în urmă”
14:01
Victor Ponta își ține fanii în suspans: ”Nu o să votez cu doamna Lasconi. Cu cine votez, dacă votez, o să vă spun duminică”
13:16
CTP, despre judecătorii Curții Constituționale: ”CîCîRî este Dumnezeul lui C. Georgescu pe pământ”
Dorel Săndesc, managerul SJU Timișoara: „Modul de finanțare condamnă spitalele la faliment. Plata făcută pentru îngrijirea unui caz a crescut față de 2019 cu 15%, costurile pentru cele necesare să îngrijim pacienți au crecut până la 500%. Sunt spitale care au conturile blocate''.
Lorenzovici Laslo: „Spitalele s-au trezit în ianuarie cu bugetele diminuate cu 20-30 chiar 50%. Pe zona de spitalizare de zi reducerile au ajuns și la 50%, pe spitalizare continua au fost județe cu 30%”.
Banii sunt insuficienți inclusiv pentru programele naționale de sănătate finanțate de CNAS. Dacă ne uităm de exemplu la cel dedicat pacienților cu afecțiuni cerebrosvasculare - un spital din Capitală a primit pentru două luni 80.000 de lei.
În condițiile în care tratarea unui pacient poate depăși 30.000 de lei, înseamnă că suma alocată de stat nu ajunge nici măcar pentru trei bolnavi, iar pe lista de așteptare sunt 34 de oameni'.
S-au luat bani și de la programul de fertilizare în vitro. 24.000 de familii au fost acceptate, dar sumele alocate ajung pentru mai puțin de jumătate, susține ministrul Familiei.
Natalia Intottero, ministrul Familiei: „Ministerul Finanțelor a dat bani pentru programul de FIV doar pentru a încheia cele 10.000 de proceduri care au fost finanțabile pentru anul 2023. De o perioadă de timp, dinainte de a se începe discuția la buget nu mi-a mai răspuns la telefon”.
Prin inseminările plătite de stat s-au născut până acum 73 de copii. Sunt însă peste 1.700 de sarcini confirmate. Programul este important în condițiile în care natalitatea în România a scăzut.
Monica povestește că va fi mamă pentru a doua oară datorită programului finanțat prin Ministerul Familiei.
Monica: „Dacă nu era programul de la stat eu nu eram acum însărcinată. Am multe cunoștințe pentru care aceasta era ultima șansă. Procedurile sunt scumpe și nu își permit''
În replică, cei de la finanțe spun că bugetul pentru program a crescut și că Ministerul Familiei are datoria de a repartiza banii în funcție de priorități.