Care este cel mai bun produs pentru dezinfectare. Explicația medicului Adrian Marinescu
Medicul Adrian Marinescu, specialist în boli infecțioase la Institutul Matei Balș, a explicat cum putem evita infectarea cu coronavirus, în ediția de marți a emisiunii „Vorbește Lumea”, de la ProTV.
El a explicat că săpunul este cel mai eficient produs pentru dezinfectare și atrage atenția că trebuie să ne spălăm și pe față de fiecare dată când avem ocazia, nu doar pe mâini.
„Am văzut un studiu făcut la Cambridge care vorbea clar despre faptul că săpunul e net superior oricărei soluții pe bază de clor, oricărui detergent. Asta legat de faptul că, de multe ori, soluțiile care au clor sunt iritante și pentru piele și dacă sunt inhalate. Deci clar că o să preferăm săpunul clasic, decât soluțiile dezinfectante sau pe bază de clor”, a spus medicul Adrian Marinescu.
Calea prin care se infectează cele mai multe persoane
Deși au fost desfășurate numeroase studii, nu se știe cu siguranță cât poate supraviețui virusul pe piele, „dar este suficient de mult încât să atingi o suprafață sau să îți duci mâna la gură, e suficient să se întâmple o dată și virusul să se transmită”, mai spune medicul.
Doctorul Adrian Marinescu spune că cele mai multe cazuri de infectare se produc după atingerea suprafețelor contaminate.
„Calea de transmitere pentru virus, în cea mai mare majoritate a cazurilor este prin atingerea suprafețelor contaminate. Transmiterea pe cale respiratorie, aeriană, e posibilă prin secrețiile respiratorii, dar doar dacă e un contact foarte apropiat cu o persoană. Altfel, să știți că 99% din cazuri riscul este prin atingerea suprafețelor, prin faptul că noi apoi atingem o suprafață contaminată și apoi ducem mâna la gură. Asta e calea cea mai probabilă”, a mai spus medicul
Putem tine geamurile deschise?
Experții spun că virusul poate rezista în aer cel puțin 30 de minute și se poate răspândi pe această cale, medicul Adrian Marinescu a explicat că nu sunt șanse de infectare dacă ținem geamurile deschise și recomandă să aerisim încăperile cât de des putem.
„Să știți că este exact o indicație foarte bună. Încăperile aerisite ne ajută să ne îmbolnăvim mai puțin. Nu trebuie să ne gândim că virusul există afară și intră în momentul în care aerisim. Ba dimpotrivă, o încăpere aerisită ne scapă destul de mult de o infecție virală, cum e cu Covid-19. Încăperile trebuie să fie aerisite. Este chiar o indicație, un lucru bun de făcut”, a explciat el.