Campanie educațională adresată copiilor. Cum depistăm și ce facem în cazul unui accident vascular cerebral

copii
StirilePROTV

1 din 4 oameni a suferit un accident vascular cerebral în timpul vieții, iar pe plan local sunt peste 1 milion de adulți predispuși la această afecțiune.

Cu scopul de a combate aceste statistici, o campanie educațională inovatoare pentru sănătate, se implementează și în România. Aceasta vizează creșterea gradului de conștientizare a simptomelor accidentului vascular cerebral la nivel global, având o mare misiune - aceea de a recruta un milion de copii din întreaga lume, care vor ști cum să-și ajute bunicii în situația în care seniorii s-ar confrunta cu un accident vascular cerebral.

Proiectul va fi implementat în România, prin programul Eroii FAST și cu ajutorul școlilor partenere din mai multe județe. Copiii vor învăța pe parcursul a 5 cursuri, împreună cu eroii Fred, Bruno, Clara și Tibi, cum să identifice semnele principale ale AVC, cum să reacționeze și, mai ales, cum să intervină corect pentru a-i salva pe adulții din preajma lor. Cursurile se vor desfășura online sau în clasă, în funcție de modul de funcționare a școlilor, în contextul pandemiei COVID-19, se arată într-un comunicat de presă.

Acțiunea se va desfășura prin intermediul platformei campaniei, fastheroes.com, unde toți elevii se pot înscrie și pot învăța despre simptomele AVC, printr-o serie de eBook-uri și jocuri educaționale distractive. Cei care le parcurg adună puncte, îmbinând utilul cu plăcutul printr-o competiție al cărei rezultat final va fi salvarea oamenilor dragi din jur.

Campania a fost dezvoltată inițial în Grecia, de către Departamentul de Educație și Politici Sociale al Universității Macedonia, cu susținerea și sub îndrumarea organizației internaționale Angels Initiative. Până acum a fost implementată și este în derulare în Grecia, Canada, Africa de Sud, Germania, Ucraina, Brazilia și Singapore, urmând a fi implementată și în alte state.

Citește și
„Ei sunt ruşinea Rusiei. Și-au vândut sufletul și conștiința”. Interzis în Rusia lui Putin, părintele rockului alternativ sovietic vine la București

Pentru a afla mai multe despre campania Eroii FAST și, totodată, pentru cei care doresc să se înscrie sau să se logheze, fie pentru a se juca, fie pentru a viziona materialele aferente proiectului, vizitați fastheroes.com.

În România, minim 10 procente din populația adultă suferă de afecțiuni cardiovasculare, iar în rândul acestora, incidența de AVC este de 1 la 2 persoane. O mare parte dintre copii, petrec mult timp împreuna cu bunicii lor, astfel ei pot ajuta la producerea unei diferențe reale, trezind interesul și atenția întregii familii. Scopul general este acela de a ne asigura că, atunci când are loc accidentul vascular cerebral, părinții și bunicii noștri pot supraviețui cu viața intactă, datorită tratamentului eficient, administrat rapid.

La nivel mondial, accidentul vascular cerebral este a doua cauză de deces și a treia cauză de invaliditate. Cu toate acestea, accidentul vascular cerebral este tratabil, iar acesta poate avea efecte pe termen lung sau scurt, în funcție de ce parte a creierului este afectată și cât de repede este tratat. Cei care primesc tratament și îngrijiri specializate cât mai rapid, au șanse de supraviețuire, cu leziuni aproape insesizabile.

Studiile de cercetare au arătat că adesea, oamenii nu recunosc semnele cheie ale unui accident vascular cerebral și nu solicită imediat asistență medicală de urgență. Un studiu recent, publicat în jurnalul BMC Emergency Medicine, a arătat că doar 23% dintre pacienții cu accident vascular cerebral și-au dat seama corect că aveau un accident vascular cerebral și doar 11% au solicitat o ambulanță. Interesant este că șase din zece (63%) au chemat o rudă sau un prieten pentru a cere sfaturi, doar o treime dintre aceștia (32%) primind în schimb sfatul corect pentru a apela ulterior, imediat serviciul de ambulanță. Din cauza faptului că nu ajung în timp util la spital, majoritatea pacienților cu AVC nu primesc tratament optim. Riscurile unui accident vascular cerebral sunt foarte ridicate în cadrul categoriei de vârstă de peste 60 ani.

 

 

 

Articol recomandat de sport.ro
O tânără gimnastă murit la doar 17 ani. "A luat-o de lângă noi în doar 24 de ore"
O tânără gimnastă murit la doar 17 ani. "A luat-o de lângă noi în doar 24 de ore"
Citește și...
Boala care se răspândește tot mai rapid pe un întreg continent. Numărul cazurilor a explodat. Peste 1.800 de oameni au murit
Boala care se răspândește tot mai rapid pe un întreg continent. Numărul cazurilor a explodat. Peste 1.800 de oameni au murit

Oficialii din domeniul sănătății lansează un avertisment referitor la o boală care răspândește tot mai rapid pe un întreg continent.

Primele concluzii privind morțile suspecte de la Sf. Pantelimon: „Sesizările au la bază o comunicare defectuoasă”
Primele concluzii privind morțile suspecte de la Sf. Pantelimon: „Sesizările au la bază o comunicare defectuoasă”

Au apărut primele rezultate în cazul anchetelor deschise la Spitalul Sfântul Pantelimon din Capitală.

Boala rușinoasă provocată de o „tulpină mutant”. „Are potențialul de a se răspândi la nivel național și internațional
Boala rușinoasă provocată de o „tulpină mutant”. „Are potențialul de a se răspândi la nivel național și internațional"

O tulpină mutant de variola maimuței cu „nou potențial pandemic" a fost descoperită într-un mic oraș din Republica Democrată Congo. Noua variantă de virus este descendentă a variantei inițiale, dar este mult mai infecțioasă și mai greu de depistat prin te

Recomandări
Israelul a atacat Iranul. Presa iraniană anunță că „nu au fost raportate daune sau explozii la scară largă”
Israelul a atacat Iranul. Presa iraniană anunță că „nu au fost raportate daune sau explozii la scară largă”

Israelul a lansat joi noapte un atac asupra Iranului, după acțiunea din weekend asupra teritoriului său. Explozii puternice s-au auzit în centrul țării, în orașul Isfahan, în apropierea unei baze militare.

Nicolae Ciucă, despre introducerea serviciului militar obligatoriu: Nu avem pregătită infrastructura necesară
Nicolae Ciucă, despre introducerea serviciului militar obligatoriu: Nu avem pregătită infrastructura necesară

Nicolae Ciucă, a declarat, joi, că România nu are pregătită infrastructura necesară pentru introducerea serviciului militar obligatoriu în următorii doi ani, el menţionând şi că "s-au dus vremurile" în care oamenii să fie aduşi cu arcanul la armată.

Cristian Pîrvulescu: A fost un atac ”farmaceutic”al Israelului, Iranul se va preface că nu a existat nimic
Cristian Pîrvulescu: A fost un atac ”farmaceutic”al Israelului, Iranul se va preface că nu a existat nimic

Israelul a lansat vineri dimineață un atac asupra Iranului, după atacurile iraniene asupra teritoriului său de la sfârşitul săptămânii trecute.